in

Iz Sarajeva zveckaju oružjem i traže pojačanje u obračunu sa liderom Srpske

Iz Sarajeva zveckaju oružjem i traže pojačanje u obračunu sa liderom Srpske

BIĆE ovako dok ne kažemo da ne može više ovako. Ako pedalj BiH bude napadnut ili se pokuša izneti, biće sukob, nema druge opcije. Nikada prvi nisam rekao da ću nekoga napasti. Ali sam jasan – ni pedlja BiH nikome ne dam. Ko god dirne u granice BiH taj će dobiti odgovor. Mirni razlaz je rat.

Foto: Eufor

Ovakve otvorene pretnje šalje ministar odbrane u Savetu ministar BiH Zukan Helez, reagujući na poruke koje je poslednjih dana izneo predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a koji je govorio o ujedinjenju RS sa Srbijom, i obrazlagao predlog o mirnom razdruživanju.

Poslednji potezi Banjaluke, Dodikove oštrije izjave, kao i sednica Narodne skupštine RS sa koje je zatraženo da srpske sudije napuste Ustavni sud BiH, samo su iznuđeni odgovor na sve agresivniji pritisak koji stiže od političkog Sarajeva i njihovih zaštitnika. Jer, posle niza nadležnosti koje Srpskoj pripadaju po Dejtonskom sporazumu, a godinama su joj oduzimane, na udaru se našla i imovina RS.

Helezovo direktno udaranje u ratne bubnjeve, očekivano, međunarodna zajednica ne čuje, jer je uši očigledno naštimovala samo za lov na “antidejtonske” poteze u svemu što izgovori lider RS. Zbog toga je baš juče, bez oklevanja, bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović, u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Sarajevu Johanom Satlerom, izneo dva zahteva – da se zemlje EU priključe sankcijama koje su protiv Dodika već uvele SAD i Velika Britanija, kao i da se zbog “opasne antidejtonske politike” predsednika RS hitno poveća broj vojnika Eufora u BiH!

Sam Helez, koji je govorio i o “planu odbrane” pohvalio se da je već sa zapovednikom Eufora dogovorio da se snage te misije premeste, odnosno relociraju u kasarnu Orašje i Bijeljinu. Te dve tačke, uz Brčko distrikt, inače, ključne su za povezivanje Banjaluke s jedne strane sa Hrvatskom, a s druge strane sa Srbijom.

Reagujući na Helezovu izjavu da je dovoljno “dva i jedan da krenu i preseku RS i da Amerikanci pošalju oružje”, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je rekao da ne razume kako on misli da preseče bilo šta i zašto bi sekao zemlju koju predstavlja.

– To pokazuje da ministar ne doživljava deo te zemlje kao svoju, odnosno, da jedan konstitutivni narod ne doživljava kao deo BiH. Helez svojim izjavama ne čuva celovitost BiH, već čitav jedan narod tera iz nje. Kada to čuju, ljudi onda kažu da neće da budu tu. Jedva čekam da se vidim sa Helezom i da ga pitam o čemu se radi – rekao je Vučević, za TV Hepi.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da u BiH neće biti rata, jer za tako nešto nema nijednog bezbednosnog razloga:

– U Republici Srpskoj i BiH nema nijednog bezbednosnog razloga da bi bila podignuta borbena gotovost ili retorika. Bezbednosna situacija u RS je dobra. A priča o ratu je samo jedan od domena u politici – naveo je Karan, i zaključio da Srpska ima dobru saradnju sa Euforom.

Inače, dolaskom nemačkog kontingenta prošle godine, u BiH je sada 20 zemlja članica prisutno u misiji Eufora. U toj zemlji deluje Misija “Altea”, pokrenuta 2. decembra 2004. godine, kada je Eufor preuzeo odgovornost za održavanje sigurnosti i bezbednosti od Sfora. U početku je bilo 7.000 vojnika, a zbog pozitivnih promena u bezbedonosnoj situaciji u BiH, mandat je menjan nekoliko puta i smanjivan je broj pripadnika. Sada je oko 1.500 vojnika, a pojačanje od 500 vojnika je stiglo nakon početka sukoba Ukrajine i Rusije.

Dodik: zvaćemo i Ruse ako treba

HELEZ ne može da deluje mimo kolegijuma i nijedna njegova odluka nema snagu. U Ministarstvu odbrane imate ministra, zamenike Srbina i Hrvata, i ako želite odluku, onda moraju da budu trojica “unutra”. Pošto nema odluke trojice, već samo Heleza, to je nevažeće. Pozvaćemo Eufor da kaže da li deluje u skladu sa svojom misijom ili po Helezovom nalogu. Ako to rade po nalogu Heleza, pozvaćemo Ruse i zatražiti da zabrane Misiju “Altea” u BiH – rekao je Dodik povodom izjave ministra odbrane da je sam doneo odluku o smeštanju Eufora u Orašje i Bijeljinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije