in

Hoće li Atif Dudaković u pritvor?

Hoće li Atif Dudaković u pritvor?

HOĆE li osumnjičeni za ratni zločin Atif Dudaković u pritvor ili će nastavak maratonskog suđenja da prati sa slobode? Da li će on ikada odgovarati za smrt i razaranje koje je ostavio za sobom, ili će kao i drugi optuženi za zločine nad Srbima biti nagrađen slobodom? Pitanje je, koje decenijama nakon završetka rata muči one što preiživješe da svjedoče, a na koje odgovora i dalje nema.

U Sudu je na prijedlog Tužilaštva održano ročište za određivanje pritvora optuženom ratnom komandantu Petog korpusa tzv. Armije BiH zbog kršenja mjera zabrane koje mu je Sud izrekao još 2018. godine.

Iako se mjere odnose na zabranu da o predmetu u kojem mu se sudi javno govori, da se približava i obraća svjedocima, te da komunicira sa medijima, Dudaković je i ranije, a posljednji put na javnom skupu u Sarajevu držao javni i huškački govor kršeći mjere i raspirujući mržnju prema Srbima i Republici Srpskoj.

Sudsko vijeće odluku će da donese najkasnije sutra do 8.30 časova, a Dudaković je ponovo slobodno odšetao iz sudskog kompleksa, pišu mediji.

Foto: Printskrin/Tviter

U završnoj fazi istrage, još dok su tužioci finalizirali obimnu optuženičku građu ratni bošnjački komandant Petog korpusa i „režiser“ još nekažnjenog ratnog filma o „hitnom strijeljanju dva zarobljenika“ Atif Dudaković, smiono i bezobzirno rugao se i žrtvama i Tužilaštvu. Iz evropskih metropola pozivao je sunarodnike na naoružavanje i na mobilizaciju čak i maloljetnika.

Naime, prije nekoliko dana, povodom obilježavanja godišnjice formiranja takozvane Armije BiH, održao govor u sarajevskoj opštini Novi Grad, gdje je pričao o „bosanskom inatu“, zločinima, genocidu, opominjao „dušmane“ da „patriote i te kako sve pamte“, pozivao Bošnjake „na jedinstvo i spremnost na odbranu države“.

DUDAKOVIĆ: PALI SVE ŠTO JE SRPSKO

Sav sluđen od mržnje, Atif Dudaković bjesobično trči sa svojim zločincima za srpskim kolonama i naređuje da se pali sve šro je Srpsko, sam navodi artiljeriju koja zasipa Sanski Most i civilne kolone, a zatim i Prijedo.

–  Pa to Prva pali, brate dragi. Neka pali sve odreda – kazao je Dudaković.

Prema optužnici, Dudaković i ostali se terete za zločine protiv čovječnosti počinjenih nad Srbima na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.