in

DAN REPUBLIKE TRN U OKU! Obeležavanje najsvetlijeg praznika Srpske, 9. januara, na udaru Šmita i Sarajeva

DAN REPUBLIKE TRN U OKU! Obeležavanje najsvetlijeg praznika Srpske, 9. januara, na udaru Šmita i Sarajeva

KAKO se približava 9. januar, datum kada Srpska slavi Dan Republike Srpske tako rastu pritisci na ovaj praznik iz Federacije BiH i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Foto S. Mišljenović

Poslednji u nizu, nakon najava protesta raznoraznih udruženja iz Federacije BiH u Sarajevu, a koji je uzeo na zub Dan Republike je i Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH. Šmit je uputio dopis predstavnicima institucija RS, naglašavajući da je Ustavni sud BiH u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara Danom Republike neustavno.

Usledio je oštar odgovor iz Srpske. Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS, kazao je da na dopise Šmita ne odgovara.

– Kada Šmit izvadi potvrdu Saveta bezbednosti, mi ćemo ga tretirati. Bez te potvrde, to je nemoguće. A koliko sam video, možda će mu tu potvrdu zatražiti i u Federaciji BiH. Ni tamo on više nije omiljena ličnost. Sada kada nije ispunio sve želje protiv Srpske, on postaje neomiljen i u FBiH – istakao je Stevandić.

Predsedavajuća Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH Sanja Vulić poručila je Šmitu, za kojeg kaže da je turista na privremenom radu u BiH, da prvo treba da bude čovek od kredibiliteta. Ukazala je i da Šmit kao turista u BiH sigurno ne može znati da je iz Sarajeva proterano više od 170.000 Srba, te ga upitala da li je to evropska vrednost o kojoj on govori i kako je on vidi.

“HOD ČASTI”

OVE godine svečani defile povodom Dana Republike održaće se po prvi put van Banjaluke i to u Istočnom Sarajevu. U Banjaluci će dan ranije biti održana svečana akademija, a za 9. januar gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je “Hod časti”, u kojem će učestvovati porodice čiji su najmiliji svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije