in

DA DOČEKAJU SREĆU ZVANU „SVOJ DOM“: Gradonačelnik LJubiša Petrović na gradilištu kuća za Rome u Bijeljini (FOTO)

GRADONAČELNIK LJubiša Petrović posetio je u naselje Fincov salaš, lokaciju na kojoj se grade stanovi za za još šest socijalno ugroženih romskih porodica.

Foto: V. Mitrić

Tamo je ukazao na važnost zbrinjavanja nacionalnih manjina i omogućavanja jednakih uslova života, kao i poštovanja ljudskih prava za sve ljude u Semberiji.

– Zahvaljujem švajcarskom „Karitasu“, Ministarstvu za ljudska prava i izbeglice BiH i Udruženju „Otaharin“ na nastavku zajedničkog projekta stambenog zbrinjavanja Roma. Ovo je druga zgrada koja se ovde gradi i Gradska uprava sufinansira je sa 140.000 konvertibilnih maraka – istakao je Petrović i dodao da su već obezbeđena sredstva i za nastavak ovog projekta koji podrazumeva četiri stambene zgrade za 24 romske porodice, a ukupno će koštati više od 1,5 miliona maraka.

Porodice koje bi do kraja godine trebalo da se usele u nove stanove ne kriju radost zbog toga. Među zadovoljnima je i Dejan Mićić, koji je pre šest meseci konačno dobio krov nad glavom.

– Odrastao sam bez oba roditelja. Zahvaljujem Gradskoj upravi, Udruženju „Otaharin“ i svima koji su omogućili da dobijem novi dom, jer ovo mi mnogo znači. Bilo je trenutaka kada sam spavao u parku i na autobuskoj stanici. Za mene je ovo veliko bogatstvo, jer sada kada spavam u svom stanu, više nemam strah da će me neko napasti – kaže Mićić, čija je neispunjena želja da još dobije bilo kakav posao i tako sebi obezbedi egzistenciju.

Menadžer u „Karitasu“ iz Švajcarske, Bakir Omukić, naglasio je da ova organizacija već nekoliko godina uspešno sarađuje sa Gradskom upravom Bijeljina i Udruženjem „Karitas“, kada je reč o stambenom zbrinjavanju Roma.

– Već imamo odobrene pare za narednu godinu, a one će biti utrošena za projekat integralnog pristupa, koji objedinjuje stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, izgradnju romske zajednice i njihovo obrazovanje – najavio je Omukić i pojasnio da bi ovaj projekat trebalo da počne do kraja godine, a završen do 2025.

Predsednik Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ Dragan Joković naveo je da će ovo Udruženje nastojati da se porodicama koje dobiju stanove obezbedi i posao u „Agro-planu“, preduzeću koje se bavi uzgojem organskog voća i povrća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije