in

Banjaluka ne odustaje od odbrane imovine RS

Banjaluka ne odustaje od odbrane imovine RS

NAKON što su politički lideri Republike Srpske usaglasili nacrt izjave, koju bi trebalo da potpišu danas u Banjaluci, gde se definišu koraci u zaštiti imovine RS, jer Bosna i Hercegovina namerava da je neustavno otme i prepiše na državu BiH, iz Sarajeva stižu preteće poruke, pa i najave oružanih akcija prema RS.

“Zelene beretke” u Sarajevu / Foto iz izveštaja nezavisne međnarodne komisije

Naime, Sarajevu je najviše zasmetao deo izjave srpskih političara, gde piše da se zadužuje Vlada da nastavi pregovore sa Vladom FBiH radi definisanja granične linije između Srpske i Federacije u skladu sa Aneksom dva Dejtonskog sporazuma i obavezuje MUP RS da formira posebnu jedinicu koja će nadgledati granice između entiteta.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je da će ukoliko Dodik izvede policiju na entitetsku liniju, oni biti glineni golubovi.

– Molim Boga da to ne uradi, to bi bili glineni golubovi. Mi bismo uspostavili vrlo brzo ustavnopravni poredak – rekao je Helez.

Na te pretnje nadovezao se i Denis Bećirović, bošnjački član PBiH, koji je javno poručio predsedniku RS Miloradu Dodiku “da se ne igra sa vatrom”.

NEMA ISLAMSKE BiH!

SANjA Vulić, šef Kluba poslnika SNSD u Parlamentu BiH, poručila Bećiroviću da prihvati realnost i činjenicu da će Srpske uvek biti, a islamske BiH – nikada.

– Jedina istina je da deo međunarodne zajednice i određeni Bošnjaci rade na istrebljenju Srba i Hrvata iz BiH – ističe Vulićeva.

Prema njegovim rečima, BiH će opstati, a ogromna većina ljudi je spremna da brani tu državu.

– Imamo i puno više prijatelja i izvan države i ja mu još jednom poručujem neka se ne igra sa državom BiH – kazao je Bećirović.

Predsednik Dodik je poručio Bećiroviću da se ne igra sa RS i Srbima.

– Nismo spremni da žrtvujemo mir ni za šta, pa ni za RS, ali nismo spremni da žrtvujemo Srpsku za neustavnu BiH. Ako Bećirović prihvata Dejtonski sporazum, nemamo nikakav problem, no ako misli kao i ostali muslimanski političari da će jedno govoriti a drugo raditi, mora da zna da to neće proći. RS će se štititi pravom i u miru, jer imamo dovoljno mehanizama da se zaštitimo – naglasio je Dodik.

Naglasio da će BiH biti ili ustavna ili je neće biti i to treba da shvate i Bećirović i ostali koji ga ohrabruju.

– Poručio bih mu da se ne igra velikim rečima i preti tuđim oružjem. Mi smo svoju zemlju jednom odbranili, odbranićemo je svaki put – naglasio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije