in

Милорад Додик редовно путује у Русију на разговоре са Путином

Милорад Додик редовно путује у Русију на разговоре са Путином

БИВША хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић рекла је у разговору за португалску новинску агенцију Лусу да је незадовољна што Еуропска унија није отворила преговоре о чланству с Босном и Херцеговином јер би ондје могао ескалирати конфликт започет сукобом Русије и Украјине.

– Јако сам критична према ЕУ. Чини ме задовољном чињеница да је Украјина добила статус кандидата, али истовремено јако замјерам што још увијек нису отворени преговори с БиХ – изјавила је Грабар-Китаровић.

Бивша предсједница учествовала је јуче у португалском граду Есторилу на конференцији о глобалним изазовима. На том годишњем скупу „Есторил Цонференцес“ судјеловала је и док је била предсједница Хрватске од 2015. до 2020. године.

Кандидати за чланство у ЕУ
У подручју западног Балкана статус кандидата за чланство у ЕУ имају Србија, Црна Гора, Албанија и Сјеверна Македонија, док су БиХ и Косово тек потенцијалне кандидаткиње. Упитана о потенцијалним опасностима за дестабилизацију те регије, Грабар-Китаровић је споменула ситуацију на Косову, гдје се налази мисија НАТО савеза, те посебно ситуацију у БиХ.

– Питам се требамо ли нови рат да та земља напредује према ЕУ – упозорила је Грабар-Китаровић која је била и министрица вањских послова Хрватске.

Напоменула је како БиХ мора довршити провођење реформи у подручју политике, правосуђа, демократије и администрације те да та држава треба остати ћеловита.

– Раздвајање БиХ је апсолутно неприхватљиво за све нас – изјавила је.

Бивша предсједница је рекла како Русија и Србија имају отворене односе и сарађују па зато Београд није увео санкције Москви због инвазије на Украјину.

– Такође није ни тајна да Милорад Додик редовно путује у Русију на разговоре с Владимиром Путином о ситуацији и путу којег слиједити – напоменула је Грабар-Китаровић, преноси „Аваз“.