in

Лијепљењем плаката почела изборна кампања у РС

Лијепљењем плаката почела изборна кампања у РС

ЛИЈЕПЉЕЊЕМ плаката политичари широм БиХ јуче су званично започели кампању за опште изборе који ће бити одржани 2. октобра. На ове изборе излази рекордан број од 145 политичких субјеката, међу којима је 90 политичких странака, 17 независних кандидата и 38 коалиција. Укупан број кандидата који ће се наћи на гласачким листићима у БиХ је већи од 7.500.

Грађани у БиХ ће на изборима бирати посланике за парламенте БиХ, РС, ФбиХ.

Гласаће се у Федерацији БиХ за бошњачког и хрватског члана Предсједништва, док ће се у Републици Српској бирати српски члан Председништва и председник РС.

Највећа политичка борба у Српској очекује са за мјесто предсједника РС, гдје ће копља укрстити кандидат СНСД Милорад Додик и Јелена Тривић, кандидат ПДП. Такође, велика битка ће се водити и за фотељу српског члана Предсједништва БиХ гдје ће мандат тражити Жељка Цвијановић испред СНСД и Мирко Шаровић испред СДС.

Остале партије у Српској које немају кандидате за две најјаче функције све карте бацају у борбу за мандате у Народној скупштини РС.

Предсједник СНСД Милорад Додик и потпредсједник ове странке Жељка Цвијановић у Бањалуци су лијепљењем првог плаката озваничили почетак предизборне кампање СНСД и изразили увјерење да ће ова странка побједити на предстојећим општим изборима.

– Ми смо људи ове земље – Републике Српске. Не фолирамо и не блефирамо, већ смо оно што јесмо. СНСД је дио овог народа и крећемо у кампању ка побједи, јер волимо Српску и овај народ и знамо да су у тешким временима која долазе и која су захватила цијели свијет, народу потребни сигурни и препознатљиви кадрови – рекао је Додик.

Додик, који је кандидат за предсједника РС, позвао је грађане да подрже СНСД, њега и Жељку Цвијановић као кандидате, јер су сигуран и провјерен тандем у рјешавању многих националних и државних проблема. Он је навео да ће СНСД водити кампању као и до сада, остављајући иза себе много изграђених болница и школа, више од 120 километара ауто-путева.

– Поред свих оспоравања споља и изнутра, показало се да смо ми једини фактор у Српској који може осигурати стабилност и безбједност народа, што је сада најважније. Наша кампања ће бити да кажемо да смо људи стабилности, мира и безбједности и да нисмо спремни напустити наш интерес, а то је РС – истакао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће СНСД добити много гласова и да ће разлика у изборном резултату бити велика у односу на друге, наводећи примјер да је сада та разлика око 12 одсто када је он у питању, и нешто већи проценат када је у питању Цвијановићева, а да СНСД има 37 одсто.

ЖЕЉКА СИГУРНА У ПОБЈЕДУ

Цвијановићева је рекла да је намјера СНСД да у ових мјесец дана предизборне кампање подсјети грађане шта је све урађено и да се саопште планови за будуће време.

– Сигурна сам да СНСД има потенцијал, капацитет и снагу да буде доминантан у Српској и заједно са нашим коалиционим партнерима смо остварили добре резултате, извели многе тешке битке у тешким временима. И ово је тежак период, али сигурно идемо у нашу побједу – рекла је Цвијановићева, која је кандидат за српског члана Предсједништва БиХ.