in

Бисера Турковић не зна да је 1. март не постоји

ШЕФ Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић изјавио је Срни да министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић не жели да каже или не зна да је у Уставу БиХ 1. март непостојећи датум у уставно-правној номенклатури.

– Референдум за независну БиХ је био 29. фебруара 1992. године и они га не славе тада, јер би га онда славили сваке преступне године. Једини легитимни датум из фебруара 1992. године је 28. фебруар – дан када је донесен Устав Републике Српске, рекао је Стевандић.

Поводом саопштења Министарства иностраних послова да ће иступи дијела амбасадора и генералних конзула, који су одбили инструкције о обиљежавању 1. марта, бити основ за позив на одговорност због кршења принципа дипломатске службе, Стевандић је рекао да 1. март не посједује правни легитимитет.

Стевандић је истакао да је Устав Републике Српске дио Дејтонског споразума и легални правни акт за разлику од 1. марта који не посједује правни легитимитет, већ постоји политика присиле Бошњака који користе подршку међународне заједнице да би спријечили Србе да славе оно што је легално, а себи омогућили да славе оно што је нелегално.

Први март је у Републици Српској Дан Цивилне заштите и тако ће остати и убудуће, нагласио је Стевандић.

Министарство иностраних послова у Савјету министара саопштило је да ће иступи дијела амбасадора и генералних конзула, који су одбили инструкције о обиљежавању 1. марта, бити основ за позив на одговорност због кршења принципа дипломатске службе.

Српски амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су 19. фебруара отворено писмо министру иностраних послова у Савјету министара Бисери Турковић у којем је обавјештавају да неће прихватити њену инструкцију којим захтијева од амбасада и генералних конзулата БиХ да поводом 30 година од тзв. „дана независности БиХ“, 1. марта обиљеже овај непостојећи празник.

Српске дипломате су истакле да неће обмањивати земље пријема, лажно им тумачећи дан када је почео трагични сукоб у БиХ као непостојећи државни празник.