in

Амбасадори БиХ који не буду славили 1. март биће кажњени

МИНИСТАРСТВО иностраних послова у Савјету министара саопштило је да ће иступи дијела амбасадора и генералних конзула, који су одбили инструкције о обиљежавању 1. марта, бити основ за позив на одговорност због кршења принципа дипломатске службе.

Из Министарства наводе да је начин на који је дио амбасадора и генералних конзула из реда српског народа одлучио комуницирати у јавности у вези са овиме „директно кршење Кодекса јавних иступа“.

У саопштењу се додаје да је закон, којим је 1. март утврђен као празник, донесен у рату и да је још на снази, те да постоји обавеза да се поступа у складу с њим.

Српски амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су 19. фебруара отворено писмо министру иностраних послова у Савјету министара Бисери Турковић у којем је обавјештавају да неће прихватити њену инструкцију којим захтијева од амбасада и генералних конзулата БиХ да поводом 30 година од тзв. „дана независности БиХ“, 1. марта обиљеже овај непостојећи празник.

Српске дипломате су истакле да неће обмањивати земље пријема, лажно им тумачећи дан када је почео трагични сукоб у БиХ као непостојећи државни празник.