in

Sve više zaraženih gripom u Hrvatskoj

Sve više zaraženih gripom u Hrvatskoj

PREMA podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u poslednjih 24 sata u Hrvatskoj je registrovano 1759 slučajeva gripa, a zabeležen je i prvi smrtni slučaj u utorak.

Foto: Unsplash

Trenutno je najveći broj obolelih od gripa u tri županije – Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj.

HZJZ očekuje da će u idućem razdoblju pritisak gripa biti jači s obzirom na praznična druženja, zatvorene prostore i povratak dece u školske klupe.

U Brodsko-posavskoj županiji koja nedeljno beleži više od 200 obolelih od gripa registrovan je i prvi smrtni slučaj.

Muškarac srednje životne dobi s mnogim kroničnim bolestima preminuo je na Odeljenju za infektologiju bolnice u Slavonskom Brodu, prenosi Jutarnji list.

– Reč je o osobi rođenoj 1958. godine koja je nevakcinisana i s komorbiditetima. PCR-om je dokazana influenca i to još jednom pokazuje da je grip ozbiljna i opasna bolest – ističe za HRTAnte Cvitković, direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Grip je kod ovog pacijenta podstakao taj neželjeni i malo nepredviđeni niz događaja koji su, nažalost, doveli do smrtnoga ishoda, rekao je doktor Ivica Čabraja sa Odeljenja infektologije, OB Slavonski Brod.

Nakon respiratornog sincicijskog virusa zbog kojeg se pune hitne i pedijatrijske čekaonice, streptokok, koronavirus i grip, od kojeg je broj obolelih za samo nedelju dana porastao za čak 140 posto, sve više problema zadaju i odraslima.

BONUS VIDEO: „NOVOSTI“ U POSETI Najmlađim pilotima u helikopterskoj jedinici MUP


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije