in

NIKOLA TESLA OPET U GOSPIĆU: Otkriven spomenik velikom naučniku na nekoliko kilometara od rodnog Smiljana

SPOMENIK Nikoli Tesli, koji je miniran 1992. godine od danas je opet u Gospiću, na trgu koji nosi ime velikog naučnika.

Foto: Printskrin Youtube

 Rad vajara Frane Kršinića ponovo je odliven, a nikada se nije saznalo ko je minirao gospićki spomenik, verovatno zbog srpskog porekla Nikole Tesle.

Kako je miniranio spomenik bio teško oštećen, a model iz gipsa nije postojao, korišten je otisak iz Beograda i sada ponovo stanovnici Gospića mogu da vide spomenik visok3,1 metara, a sa postokjem četiri metra.

Smešten je nekoliko kilometara od Teslinog rodnog mesta Smiljana, gde svake godine dolazi veliki broj ljudi da razgleda Memorijalni centar.

Foto: Printskrin Youtube

 

Na  svečanosti otkrivanja spomenika došlo je do političkog prepucavanja, jer župan Darko Milinović, koji je bio i gradonačelnik Gospića nije dobio poziv, što je izravno zamerio ministarki kulture Nini Obuljen Koržinek. Milinović, koji na lokalne izbore izlazi sa svojom strankom, dugo je bio i član HDŽ-a, pa je uskraćivanje poziva očito deo izborne kampanje u Hrvatskoj.

– Genije se vraća kući, u svoj zavičaj. Svedočimo pobedi kulture jer ćemo se uvek protiviti svakom rušenju i želimo povratak života. Na to nas je zadužila Teslina ostavština – rekla je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije