in

KUMROVEC SE TITA NEĆE NIKADA ODREĆI: Uz sirene, cveće i sveće, obeležena 41-ogodišnjica smrti Josipa Broza (FOTO)

SIMBOLIČNIM oglašavanjem sirene u 15.05, polaganjem venaca i paljenjem sveća, u Kumrovcu je danas obeležena 41-ogodišnjica smrti nekadašnjeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita, a komemoracija je, kao i prošle godine, bila skromna zbog epidemiološke situacije.

Foto: Tanjug

Vence i cveće, uz spomenik ispred Titove rodne kuće, položile su delegacije Opštine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA), kao i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i potpredsednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Predsednik SABA Franjo Habulin rekao je kako su antifašizam i Tito nedeljivi ocenivši da je Tito obeležio drugu polovinu 20. veka.

– Učinio je to svojom pojavom, svojim radom, svojim stvaralaštvom, kao revolucionar, kao vojskovođa u Drugom svetskom ratu, kao državnik, odnosno kao šef države i kao političar koji je bio vrlo značajan i cenjen na svetskoj političkoj scenI – rekao je Habulin.

On je podsetio da je Tito pozvao narod na oružani ustanak 1941. godine i istakao da je od partizanskih odreda stvorio moćnu vojsku koja je otvorila 3. front u Evropi i samostalno oslobodila svoju zemlju, prenosi Hina.

Načelnik Opštine Kumrovec Robert Šplaj rekao je da je Tito najpoznatiji Kumrovčanin koji je svojim radom i znanjem osvojio ceo svet.

– To je čovek koji je stvorio nesvrstane, čovek koji je toliko značio u svetu, a mi se uvek oko njega prepiremo. Ne moramo ga voleti niti poštovati, ali moramo priznati da je svetski brend – naveo je Šplajt.

On je dodao da se u Kumrovcu Tita nikad neće odreći.

– Ponosni smo što je iz Kumrovca, što je deo nas i jedino možemo na njemu još bolju priču napraviti – poručio je Šplajt.

Tito je preminuo u LJubljani, na današnji dan 1980. godine, u 15.05.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije