in

Bugari šokirani zbog rasta cena, sprovedena anketa pred nadolazeće izbore

Bugari šokirani zbog rasta cena, sprovedena anketa pred nadolazeće izbore

PARTIJA bivšeg premijera Bugarske Bojka Borisova GERB, prema rezultatima agencije za istraživanje javnog mnjenja „Trend“, najviše ima poverenja kod građana Bugarske.

Foto EPA

Anketa pokazuje da je na izborima koji su zakazani za 2. oktobar za GERB spremno da glasa 24,4 odsto birača.

Na drugom mestu je bivša vladajuća partija „Nastavićemo promene“ bivšeg premijera Kirila Petkova i bivšeg ministra Asena Vasiljeva sa 19,6 odsto. Na trećem mestu je proturska partija „Pokret za prava i slobode“ sa 10,6 odsto, sa nešto manjim rezultatom od 10,3 odsto je partija „Preporod“, koju protivnici nazivaju glavnim promoterom ruskih interesa u bugarskom parlamentu.

Bugarska socijalistička partija, koja je u prethodnom parlamentu bila deo vladajuće koalicije, ima mali procenat podrške od 8,6 odsto i nalazi se na petom mestu.

„Demokratska Bugarska“ i „Postoji takav narod“, koji takođe učestvuju u vladajućoj koaliciji, zauzimaju šesto i osmo mesto (7,8 odsto i 3,9 odsto). Na sedmom mestu je nova partija bivšeg ministra odbrane Stefana Janjeva „Bugarski napredak“ – 4,5 odsto.

Kako uverava bivši poslanik parlamenta partije GERB Radomir Čolakov, u Plovdivu se birači nadaju da će se partija vratiti na vlast.

Foto: Printscreen/Jutjub/ Dnevnik

Trenutna tehnička vlada, koja je počela sa radom pre mesec dana, ima podršku 32 odsto birača, 34 odsto je ne odobrava, a 34 odsto nije odgovorilo.

U anketi su navedene i najveće opasnosti trenutne krize. Najveći problem sa kojim se suočilo bugarsko društvo, navedene su visoke cene/inflacija/šok od cena (40 odsto), na drugom mestu (19 odsto) energetska kriza i na trećem mestu (11 odsto) – siromaštvo.

U oktobru se u Bugarskoj održavaju vanredni parlamentarni izbori. Partija „Postoji takav narod“ je u prethodnom parlamentu bila na petom mestu po broju mandata i u sastavu vladajuće koalicije.

Nesuglasice s koalicionim partnerima i izlazak partije iz koalicije doveli su do izglasavanja nepoverenja vladi, zbog čega je vlada Kirila Petkova podnela ostavku krajem juna.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ODLAZAK MIHAILA GORBAČOVA: Zaslužan za prekid Hladnog rata i raspad SSSR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije