in

AMBASADOR U SRBIJI KAO ŽRTVA SVAĐE: Hrvatska diplomatija u raljama Plenkovića i Milanovića

KADA danas hrvatski ambasador u Srbiji Hido Biščević dođe “na raport” šefu države Zoranu Milanoviću biće to prvi čin bitke koja se između predsednika i premijera sada prelila i na diplomatiju.

Zoran Milanović i Andrej Plenković / Foto Tanjug

Naime, u bespoštednom ratu hrvatskog državnog vrha, gde padaju teške reči i optužbe, sam ambasador Biščević našao se slučajno, nakon što je njime nezadovoljan predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji čak tvrdi da ambasador radi protiv hrvatskih interesa, dok su u MVP-u izuzetno zadovoljni Biščevićevim radom u Beogradu.

Milanović sada želi da sazna šta je u pozadini tih optužbi, a pre svega da nastavi i politički duel sa vladom i Plenkovićem oko uticaja na diplomatiju i imenovanja brojnih hrvatskih ambasadora koji su na čekanju.

Po hrvatskom ustavu predsednik i premijer usko sarađuju kada su u pitanju spoljni poslovi i odbrana, a sada je ta saradnja ugrožena zbog ličnog sukoba Milanovića i Plenkovića.

– Plenkovića mogu da usporedim sa Milanom Stojadinovićem – tvrdi Milanović, koji sada ne želi da potpiše imenovanje više od deset ambasadora, među kojima su i oni predviđeni za diplomatske misije u Vatikanu i Francuskoj. Uskoro ističe i služba ambasadorima u Vašingtonu i Londonu, a liste su na čekanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije