in

Živaši je dizajnirao “Mark V” i do danas je jedini auto sa pozlaćenim logom (VIDEO)

Bio je prvi u seriji dizajniranih vozila.

Godina 1979. bila je prelomna za auto-industriju. Tada je “rođen” legendarni auto Continental Mark V kompanije “Lincoln”. Bio je dugačak, lep, moćan. Ovo nije bio običan auto, jer ga je dizajnirao “Givenchy”.

Pročitajte još: Danas ih zovu OPASNOST na putu, a nekada su se vlasnici ovog belog auta ponosno ŠEPURILI

Ovo je prvi automobil iz serije dizajniranih automobila među kojima su oblik vozilu dali i Kartije, Emilio Puči, Bil Blas i legenda visoke mode Živanši. Među ovim automobilima Živanšijev “Continental Mark V” je urađen u najmanjoj seriji. Proizvodili su ga samo dve godine, od 1977. do 1089. godine, a prve je napravljeno samo 917 i naredne još 2,262 vozila.

Napravljeno je oko 3.300 vozila

Automobil “Mark V” je bio sinonim za raskoš i luksuz. Auto je bio udoban, raskošan i sa prelepim enterijerom. Krov je bio od vinila, boje su bile sofisticirane. Potpis dizajnera nalazio se na staklu prozora, a oplata sa nazivom bila je pozlaćena zaltom 22 karata i bila je na kontrolnoj tabli.

Automobili se razlikuju, pa je lako utvrditi koje godine je vozilo napravljeno. Živanši, Karije i Bil Bras su 1979. godine napravili i prve točkove u boji.

Motor je imao 166 konjskih snaga i običan menjač sa tri brzine.

Pročitajte još: Vozilo po meri KRALJICE: Vozi u 95. godini i niko ne sme da joj traži DOZVOLU!

“Mark V” može retko da se pronađe na tržištu, a prosečna cena iznosi oko 27.000 evra.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU