in

Verovanje je da medvedi otkrivaju KAD PRESTAJE ZIMA, a jedan običaj vezuje se za devojke

Danas se slavi Sretenje i Dan državnosti Republike Srbije.

Verski praznik Sretenje simbolizuje trenutak kada je Bogorodica prvi put u hram uvela novorođenog Isusa, gde ga je dočekao Simeon Bogonosac. Prema verovanju to nje bio prvi susret Isusa Hrista sa ljudima.

Sretenje se slavi 40. dan od Božića, a predstavlja uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu. Jedan od simbolja ovog praznika je i susret Hrista sa ljudima. Po jevrejskom zakonu, svako dete je donošeno u hram 40 dana posle rođenja. Četrdeseti dan po rođenju Isusa Hrista, Marija je sa Josifom otišla u Jerusalim u hram Božiji, noseći mladog Hrista, da ispuni dvostruki Gospodnji zakon, da se očisti od porođaja i da predstavi Gospodu novorođenče.

Pročitajte još: DAN ZALJUBLJENIH nije uvek simbolizovao LJUBAV: Ove činjenice sigurno niste znali o popularnom prazniku!

Predanje dalje kaže da su fariseji obavestili cara Iroda o događaju u jeruslamskom hramu. Uveren da je to novi car koga su najavili proroci sa Istoka, Irod je naredio da ubiju Isusa. Međutim, prema uputstvu Anđela Božjeg, božanska porodica je već bila na putu za Misir.

Dan državnosti

Odluka o podizanju ustanka protiv osmanlijske vlasti doneta je na Sretenje 1804. u Orašcu. Podizanje Prvog srpskog ustanka smatra se temeljem nove srpske državnosti.

Nekoliko decenija kasnije, na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je proglašen i prvi ustav kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, a Srbija na ovaj dan slavi Dan državnosti. Sretenjski ustav je napisao Dimitrije Davidović, političar, diplomata i novinar.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: Da li znate kako glasi PRAVILNA MNOŽINA REČI PETAK?

Narodno verovanje

U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Naime, veruje se da će medved sutra odrediti kakvo nas vreme čeka u narednom periodu. Ako na Sretenje bude dan, a medvedi se uplaše od sopstvene senke, vrate u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Ako ne vidi senku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.

Najzanimljivije od sretenjskih verovanja jeste da mlade devojke treba da paze danas koga će prvo ujutru sresti, jer će im mladoženja baš takav biti po izgledu i karakteru.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK