in

Vekovima su deo ishrane zbog jedinjenja koje ih čini neverovatno zdravim

Tikvice se lako spremaju, a imaju velike zdravstvene koristi.

Sa toplim danima i dolaskom leta kreće sezona tako popularnih tikvica. Blagi ukus ove letnje namirnice dobro se uklapa sa širokim spektrom recepata. Imaju malo kalorija, a visok sadržaj hranljivih satojaka.

Poreklo tikvica

Tačno poreklo tikvica se ne zna, neki tvrde da su iz Meksika, dok drugi smatraju da je njihova postojbina Azija, sigurno je da su vekovima sastavni deo širokog spektra međunarodnih kuhinja. Sorte tikvica počele su da se pojavljuju u italijanskim kuhinjama već od 1600-ih, ali prvi proizvod sa imenom „tikvice” pojavio se tek početkom 1900-ih.

Pročitajte još: Sok od crvenog luka – sva blagotvorna svojstva čarobnog napitka

Zdravstvene prednosti tikvica

Tikvice su prepune mnogih važnih vitamina, minerala i antioksidanata. Sadrže zdrava jedinjenja zvana karotenoidi – posebno lutein i zeaksantin.

Tikvice i koža

Karotenoidi se nakupljaju u koži tikvica, a takođe i u našoj koži kada redovno jedemo proizvode bogate karotenoidima. Oni štite kožu od UV zraka i zagađenja, prema naučnim studijama. A mogu i da uspore starenje kože pomažući joj da ostane hidrirana i elastična.

Tikvice i srce

Istraživanja kažu da bi jedenje hrane bogate karotenoidima moglo da uspori ili smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Kalijum koji dobijamo u tikvicama takođe je dobar za krvni pritisak, kao i vlakna za opšte zdravlje srca.

Pročitajte još: Ruski travar Dmitrij Jurovski savetuje: Ovi napici opskrbiće telo potrebnim vitaminima

Tikvice i kosti

Redovno jedenje hrane bogate karotenoidima kao što su tikvce može da bude dobro za naše kosti.

Tikvice i dijabetes

Tikvice su bogate vitaminom B6. Istraživanja sugerišu da ovaj vitamin može da pomogne u regulaciji glukoze u krvi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU