in

Uspavanka umiruje i najnervozniju bebu, ali i mamu!

Čak iako ste premoreni ili neraspoloženi, potrudite se da svako veče svoju bebu uspavate pevajući joj pesme, jer je to najlepši poklon koji možete da joj poklonite.

A i vama će prijati, opustiće vas i umiriti posle napornog dana. Računajte da ćete tako biti zadovoljniji i vi i vaše dete.

Pročitajte još: Svako treće dete ne zna šta je ŠARGAREPA, a povrće jede svako drugo!

Uspavanka je melem za bebu

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerzizeta Harvard pokazalo je da uspavanke deluju kao pravi melem na bebe. Stručnjaci su proučavali kako deca reaguju na različite pesme pre spavanja i otkrili da najbolje efekte proizvodi zvuk nežnih uspavanki.

beba reaguje na pesmu, bez obzira da li mama zna lepo da peva i da li je pesma popularna.

– Bebe reaguju na samu pesmu, bez obzira na to što im nije poznata melodija ili jezik na kom se peva. Zbog toga ih uspavanke i umiruju, pogotovo kada ih pevaju roditelji ili baka i deka. Važno je da čuju glas osoba na koje su navikle i već ga prepoznaju, što ih čini sigurnim, a znamo koliko one vole sigurnost i kako na nju pozitivno reaguju. Na plač gotovo da možete da zaboravite – navodi se u izveštaju studije.

Uspavanka umiruje bebu

Istraživanje je pokazalo da uspavanke usporavaju rad srca deteta, pa tako oni pravilno i mirno dišu, a kako se njihova melodija ponavlja, lagana je i opuštajuća, bebe postaju sve smirenije.

Pročitajte još: Na jednom mestu se tinejdžeri najbolje “otvaraju”, a počnite OVIM pitanjem

Osim toga, istraživanje je pokazalo da uspavanke ne smiruju samo bebe, već ih i povezuju sa osobom koja ih peva, a pritom to smanjuje nivo stresa i kod beba i kod “pevača”, produbljuje disanje deteta i omogućava bolji san i mami i detetu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU