in

Tri kratke, ali poučne priče o SVETOM SAVI

U susret 27. januaru, danu kada pravoslavni vernici slave Svetog Savu, predstavljamo vam tri kratke, ali pouče priče o ovom srpskom svetitelju.

Sveti Sava i đaci 

Sveti Sava bio je i učitelj. Jednom njegovom đaku, jedan put, nestane zastrug meda. Da bi pronašao kradljivca, Sveti Sava uzvikne glasno svojim đacima: “Ko je ukrao med pašće mu danas pčela na kapu”. 

Kad su đaci posle izašli na ručak, onaj što je ukrao bio med, neprestano je pazio da mu pčela ne padne na kapu, i tako je u krađi uhvaćen.

Sveti Sava i kiridžija

Išao Sveti Sava po zemlji sa momkom, pa sretne jednoga čoveka, gde goni kola i volove. Zamoli ga, da prenese preko vode njega i momka, no on ne htedne. U tom sretne siromašna čoveka, gde goni na konju tovar brašna.

Pročitajte još: Sutra je SAVINDAN: Prema običajima OVU BOJU nikako ne treba nositi, jer donosi NESREĆU

Reče mu Sveti Savo da prenese njega i momka preko vode. Siromašak otovari brašno i prenese ih obojicu. Pošto pođu dalje zapita momak Svetog Savu: „Šta će Bog dati onome čoveku, što gonjaše kola i volove, pa nas ne šće preneti preko vode?“ Sveti Savo reče: „Pod kućom ima krušku, pa će zapeti kola i volovi za nju i izvadiće pun ćup dukata ispod nje; no zaludu – ne more mu duša otići u raj koliko more li konopac u iglu!“

Pita ga momak opet: „Šta će Bog dati onome siromašku, što otovari brašno, pa nas prenese?“ Sveti Savo mu reče: „Kod kuće ima jedno muško dete pa umrlo; ono će mu brašno prispeti mučenicima, ama će duša onoga deteta u raj!„

Sveti Sava i roditelji s malim detetom

Doneli otac i mati novorođenče u crkvu Svetom Savi i zamolili da dete blagoslovi i da mu sreću.

„Ja ću ga bagosloviti, ali mu sreću možete dati samo vi njegovi roditelji, ako zarano naučite: da radi, da štedi, da ne laže, da ne krade, da sluša, da je pobožno, da poštuje starije, da je u svačemu umereno; a naročito ako ga budete uputili da dobro čuva svoje zdravlje“.

Roditelji poslušaše sveca pa od njihovog deteta postade dobar, radan, pošten i pobožan čovek. To se posle čulo na daleko pa su sa svih strana dolazili mnogi ljudi i dovodili malu decu Svetom Savi da ih blagoslovi i da im sreću. A Sveti Sava je svima govorio kao i onima prvima.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU