in

ŠTA SU MAJE PREDVIĐALE ZA SMAK SVETA? Pastor tvrdi da 21.12.2021. nastupa kraj

ZIMSKI solsticij je ovde i neki teoretičari zavere misle da je to kraj sveta.

Teorije zavere koje predviđaju našu predstojeću propast godinama su se oslanjale na kalendar Maja.

Zašto ljudi misle da će 21. decembra doći kraj sveta?

Hrišćanski jevanđelista, pastor Pol Begli, predvideo je da će sudnji dan udariti 21. decembra 2020, pa je ponovo predvideo istu stvar za 2021.

Kao dokaz za svoje tvrdnje naveo je kalendar Maja i nedavnu aktivnost solarne oluje. Prema pastoru Begliju, kalendar Maja je ponovo vaskrsao i ukazuje na ovaj datum kao na jedan od apokaliptičkog značaja.

Pročitajte još: VIDELA IH SVOJIM OČIMA: Baka Dragica otkrila na koji način je DEMON UNIŠTAVAO DECU (VIDEO)

Nakon što su tvrdnje da će smak sveta biti 21. decembra 2012. godine propale, teoretičari zavere sada kažu da je datum pogrešno izračunat. Umesto toga, Maje su očigledno verovale da će naš svet biti uništen osam godina kasnije, 21. decembra 2020.

Foto: Pikabej

Ove godine, Begli tvrdi da su Maje možda bile “disleksične” i da su zabeležile pogrešan datum. Igrom slučaja, datum je i početak zimskog solsticija. Podrazumeva se da su tvrdnje pastora Beglija čista spekulacija i da nisu potkrepljene nikakvim čvrstim dokazima. Čak je i sam primetio da se ne ostvaruju sva „proročanstva.“.

Jevanđelista je u prošlosti dao mnogo predviđanja sudnjeg dana, od kojih su sva, na sreću, bila uzaludna.

Šta je kalendar Maja?

Kalendar Maja je sistem kalendara i almanaha koji je koristilo nekoliko kultura u Centralnoj Americi. Datira iz 5. veka pre nove ere i danas je u upotrebi u nekim zajednicama Maja. Kalendar Maja ima tri odvojena odgovarajuća kalendara: Dugo računanje, Tzolkin (božanski kalendar) i Haab (građanski kalendar).

Foto: Piksabej

Svaki kalendar je cikličan, što znači da mora proći određeni broj dana pre nego što može da počne novi ciklus. Kalendari se takođe koriste istovremeno. Tzolkin i Haab identifikuju dane i svake 52 godine povezuju se i prave kalendarski krug.

Prvo dolazi datum dugog brojanja, zatim Tzolkin datum i poslednji Haab datum. Maje su verovale da je univerzum uništen, a zatim ponovo stvoren na početku svakog univerzalnog ciklusa.

Šta su Maje predviđali za smak sveta?

Maje su predvidele da će 21. decembra 2012. godine doći kraj sveta. NASA je demantovala glasine da će 2012. godine doći kraj sveta – predviđanje majanskog kalendara. Svemirska agencija je rekla: „Za bilo kakve tvrdnje o katastrofi ili dramatičnim promenama u 2012, gde je nauka? Gde su dokazi? Ne postoje, i za sve izmišljene tvrdnje, bilo da su napravljene u knjigama, filmovima, dokumentarcima ili preko interneta, ne možemo promeniti tu jednostavnu činjenicu. Ne postoje verodostojni dokazi ni za jednu od tvrdnji u prilog neuobičajenim događajima koji su se odigrali u decembru 2012.”

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU