in

Šta sprečava ALERGIJU na sunce? Čaša vina i TRI kockice crne čokolade biće vam od velike POMOĆI!

Dermatolog Gordana Isailović savetuje šta treba da jedu ljudi koji su alergični na sunce.

Nije retko da koža izgori na prolećnom suncu. Posle duge zime ona je osetljivija na sunčeve zrake, jer još nije akumulirala dovoljno pigmenta.

Kod nemalog broja pacijenata čak i blago prolećno sunce može da izazove pojavu osipa ili pojavu koprivnjače. U tom slučaju reč je o alergiji na sunce.

Pročitajte još: OPEKOTINA OD SUNCA: Namazala se nečim što svako ima u kupatilu i posle pola sata je ostala u šoku! (VIDEO)

Doktorka Gorana Isailović, dermatolog iz Beograda kaže da je pojava osipa češća kao posledica alergije na sunce, dok je koprivnjača udružena sa otokom ređa manifestacija:

Alergija na sunce

– Kada se govori o alergiji na sunce prvo bi pacijenta trebalo uputiti na ispitivanje da li boluje od neke sistemske bolesti vezivnog tkiva, kao što je, na primer lupus. Jer, ukoliko je reč o ovom autoimunom oboljenju, onda bi njega trebalo lečiti a ne alergijsku reakciju – kaže dr Isailović.

Kod većine onih kojim sa koža ospe pod dejstvom sunčevih zraka postoji način da to spreče.

Zaštita kože alergične na sunce

– Prvo i osnovno je da se koža zaštiti kremama sa visokim protektivnim efektom – kaže dr Isailović. – Od velike pomoći može da bude i upotreba tableta sintetisanih preparata koji sadrže aktivne supstance iz indijanske paprati, crne čokolade, zelene salata ili crvene pomorandže. Oni pomažu koži da bude manje osetljiva kada se izloži suncu.

Pročitajte još: Ostavite bademe da “prenoće” u VODI pre konzumiranja: Razlog će vas ODUŠEVITI

Za one kojima je kupovina ovih preparata skupa naša sagovornica predlaže da pre izlaska na sunce pojedu nekoliko kockica crne čokolade sa 70 odsto kakaoa, a da u redovnu ishrnu, osim zelene salate, uvrste i narandžasto voće i povrće, čašu vina i zeleni čaj. Sve ove namirnice imaju dokazani zaštitni efekat od sunčevih zraka.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU