in

Šta se dešava sa imunološkim sistemom kada NE SPAVAMO DOVOLJNO? Razlozi zbog kojih je dobar san jako važan

Spavanje je neophodno za imunitet.

Kvalitet i količina sna koje dobijamo utiče na sve aspekte života. Od svakodnevnog funkcionisanja, do raspoloženja, zdravlja našeg srca, san igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Jedan od manje poznatih uticaja sna je kako on utiče naš imuni sistem, koji je odgovoran za borbu protiv infekcija i bolesti.

Dobar, kvalitetan san može mnogo doprineti održavanju imunološkog sistema jakim i zdravim. Loš san, s druge strane, može biti štetan za imunološki sistem, čineći vas sklonijim da se razbolite. Koliki rizik preuzimamo time što ne spavamo?

Smatra se da jedna od tri odrasle osobe ne spava dovoljno, što ih dovodi u povećan rizik od razvoja raznih hroničnih stanja poput gojaznosti, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Razumevanje veze između sna i zdravlja imuniteta je od suštinskog značaja.

Pročitajte još: Šta bismo mogli da uradimo da POBOLJŠAMO DRŽANJE dok sedimo na poslu?

Kako su san i vaš imuni sistem isprepleteni

Tokom budnog perioda naš mozak i telo koriste specijalne hemijske glasnike poznate kao neurotransmiteri za komunikaciju. Spavanje pomaže da se popune „zalihe ovih hemikalija“ izbacuje otpadne proizvode ćelija za zdravo funkcionisanje sledećeg dana. Kada osoba doživi loš kvalitet sna ili ne spava dovoljno, biće napravljeno manje molekula neurotransmitera. To znači da mnoge telesne funkcije, uključujući i imunološki sistem, neće raditi optimalno, piše Real Simple.

Nedostatak sna na kraju slabi našu imunološku odbranu. Dok spavamo, naša tela proizvode više belih krvnih zrnaca i citokina, koji deluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti.