in

Šta nikako ne bismo smeli?

Činjenica je da je deci najbolje servirati sveže pripremljene obroke, međutim često se mame pitaju da li određenu hranu mogu podgrejati i dati ponovo da ne bi propala

Ukoliko pravilno čuvate i skladištine hranu u većini slučajeva ne postoji rizik da je naknadno servirate detetu, međutim stručnjaci upozoravaju da postoje namirnice koje nikako ne treba da podgrevate jer mogu biti izrazito štetne za zdravlje.

Krompir i pirinač

Ako se kuvani krompir predugo hladi na sobnoj temperaturi, može da dođe do stvaranja bakterija koje uzrokuju trovanje. Zapravo, podgrevanjem krompir se ne zagreva dovoljno dobro da ubije nastale bakterije, čak iako se jelo čini dovoljno vruće. Što znači da ako krompir niste stavili u frižider odmah nakon posluženja, nemojte da rizikujete podgrevajući ga sledeći dan jer može da izazove trovanje hranom. Ista situacija je i sa pirinčem.

Povrće kao što su šargarepa i spanać

Stručnjaci upozoravaju da obavezno izbegavate ove dve namirnice i bilo koje drugo zeleno lisnato povrće. Naime, povrće bogato nitratima kada se ponovo zagreje može da postane toksično, oslobađanjem kancerogenih svojstva.

Pročitajte još: Kako se sprema FOKAČA? Poznata italijanska pogača ide uz svaki obrok

Pečurke

Prema Evropskom veću za informacije o hrani, podgrevanje pečuraka je velika greška. Naime, pečurke su osetljive namirnice i sadrže belančevine koje enzimi i bakterije mogu ” da oštete” ako se ne skladište pravilno, posebno ako se ostave predugo na sobnoj temperaturi. Ako ih ipak morate zagrejati, stručnjaci preporučuje da to uradite na najmanje 70 stepeni.

Majčino mleko i hrana za bebe

Iako se majčino mleko i hrana za bebe mogu podgrejavati, stručnjaci upozoravaju da to nikada ne činite u mikrotalasnoj. Nutricionisti ističu da mikrotalasne mogu neravnomerno da zagreju hranu, što može da izazove opekotine ionako osetljivih dečjih usta i grla. Mnogo je bolji način zagrevanja u šerpici vrele vode na šporetu.

Pročitajte još: Eva Longoria podelila omiljeni recept: Slično smo spremali, ali uz jedan sastojak ima poseban ukus – Dejvid Bekam odmah komentarisao (VIDEO)

Šta još ne biste smeli da podgrevate

Piletinu, morsku i ostalu hranu koja u sebi sadrži jaja. NJih je najbolje jesti sveže pripremljene jer podgrevanje dovodi do promene strukture proteina u njihovom sastavu što može da izazove stomačne probleme ili trovanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU