in

Šta je ključno za izbegavanje stresa?

Šta je ključno za izbegavanje stresa?

Ako se tokom ovih prazničnih dana ne osećate veselo, ne brinite – definitivno niste sami. Svi razmišljamo o sezoni praznika kao o vremenu koje bi trebalo da bude ispunjeno radošću

U stvarnosti, ovo može da bude jedan od najzahtevnijih, najstresnijih, pa čak i depresivnih perioda za mnoge.

Može da bude posebno teško nositi se sa stresovima i negativnim osećanjima u ovo doba godine, jer obično osećamo da moramo da “nabacimo” osmeh i budemo raspoloženi. Davanje prioriteta sebi i svom mentalnom zdravlju tokom praznične sezone je teško, ali je važno da ne zanemarite svoje potrebe.

Srećom, postoji mnogo stvari koje možete da uradite da biste se osećali bolje, a možda čak i da unesete malo božićnog duha tokom tog procesa.

Znajte da su vaša osećanja validna

Svi smo ponekad malo preopterećeni, ali sezona praznika može da bude posebno stresna. Pošto smo toliko navikli da čujemo da je „sezona je slavlja“, može da bude još teže da priznamo da smo nesrećni.

Pročitajte još: Kako osvojiti srce bogatog muškarca: Vodič za udaju iz 1964. godine (FOTO)

Trebalo bi da se potrudite da dozvolite sebi da osetite ova osećanja. Uvek imajte na umu da je u redu biti tužan, usamljen ili pod stresom. Mnogi jesu! Priznavanje osećanja, umesto da pokušavate da glumite sreću, može da napravi ogromnu razliku i izvede vas na pravi put da saznate koje promene da napravite da biste se osećali bolje, prema klinici Mejo.

Ne plašite se postavljanja granica

Sezona praznika je jedno od najopterećenijig perioda u godini za mnoge ljude kada se radi o vremenu. Često, što ste više zauzeti, lakše ćete početi da osećate stres. Odupiranje obavezama i odgovornostima koje vas vuku u milion različitih pravaca može da bude teško, ali je ključno za upravljanje stresom. Najbolji način da se povrati kontrola u ovakvim situacijama je postavljanje jasnih granica.

Napravite planove i držite ih se

Klinika Mejo savetuje da pravljenje planova može da bude ključno za održavanje kontrole i da ne budete preopterećeni tokom praznika. Planiranje budžeta takođe može da pomogne u izbegavanju stresa. Svi znamo koliko praznična sezona može biti skupa. Praćenje onoga što kupujete i postavljanje ograničenja sprečiće vas da preterate sa potrošnjom.

Pročitajte još: Osobine koje se češće sreću kod INTELIGENTNIH LJUDI: Da li prepoznajete neke od njih kod sebe?

Ne oklevajte da se obratite drugima

Sezona praznika obično “zahteva” mnogo druženja, tada mnogi mogu da se osećaju izolovano. Ipak, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazite, važno je da date prioritet tome da provodite vreme sa ljudima do kojih vam je stalo i koji vam vraćaju isto.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU