in

Sada ćemo lakše do GRČKE! Preko granice se može i bez PCR-testa, sigle dobre vesti!

Odlične vesti je saopštio na današnjoj konferenciji za novinare zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias.

Državljani zemalja sa takozvane zelene liste u Grčku će moći da uđu sa negativnim antigenskim testom!

Deca do 12 godina starosti koja dolaze iz zemalja sa zelene liste moći će da uđu u Grčku bez negativnog PCR testa na korona virus.

Evropska unija vratila je juče Srbiju na zelenu listu

Nove mere u Grčkoj stupiće na snagu kada budu objavljene u Služenom listu.

Srbija i Grčka potpisale su proletos dokument po kom je državljanima Srbije koji su vakcinisani cepivima protiv korona virusa dostupnim u našoj zemlji dozvoljeno da uđu u Grčku bez odlaska u karantin.

Šta je potrebno od papira

Potrebno je da imaju povrdu o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) –izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), podsećaju na sajtu Ministarstva spoljjnih poslova Srbije.

Oni koji nisu vakcinisani protiv korona virusa trebalo bi da obezbede negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do 6 godina starosti) ili potvrdu o preležanom kovidu-19 u prethodnih 2 do 9 meseci pre putovanja.

Grci su zadržali pravo da putnike na graničnom prelazu nasumično testiraju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa o trošku grčke države.

Kako je na granici?

Mnogi naši građani su se već uputili ka Grčkoj, a svoja iskustva sa granice rado dele po grupama na društvenim mrežama, a kako prolaze neki od njih, najbolje svedoči status naše sugrađanke. 

Međutim, ne uzimajte ovo “zdravo za gotovo”, već svu neophodnu dokumantaciju pripremite na vreme.