in

RUSKI doktor otkriva koliko JAJA možete jesti dnevno bez štete po zdravlje

RUSKI doktor otkriva koliko JAJA možete jesti dnevno bez štete po zdravlje

Do nedavno je ovaj proizvod bio zabranjen za osobe koje pate od ateroskleroze, dijabetesa i drugih bolesti. Sada se sve promenilo….

Jaja su smeli da jedu svi – na kraju krajeva, ovo je jedinstven proizvod u smislu nutritivne vrednosti. Ali preporuke za broj jaja koja se mogu bezbedno jesti dnevno mogu se razlikovati u zavisnosti od izvora i zdravlja osobe.

Pročitajte još: Zašto dete ne treba da nosi jaknu kada je u AUTO-SEDIŠTU? Mnogi greše, a može da bude opasno

Generalno, lekari se slažu da ako nemate specifične medicinske indikacije za ograničavanje konzumiranja jaja, onda umerena konzumacija jaja – 1-2 dnevno – obično ne šteti zdravlju.

Međutim, ako imate visok holesterol u krvi ili druge faktore rizika za srčana oboljenja, vaš lekar vam može savetovati da ograničite unos jaja.

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA – stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

– Danas lekari i nutricionisti preporučuju da se pridržavate ovog pravila: bolje je jesti jaja kuvana na bilo koji način ne više od 3-4 puta nedeljno sa pauzom od najmanje jednog dana. Takav način potrošnje ne samo da neće štetiti, već će i pomoći u održavanju zdravlja – objašnjava Denis Buhancev, vodeći stručnjak CMD Centra za molekularnu dijagnostiku Centralnog istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora.

Pročitajte još: 8 razloga zbog kojih treba da jedete KRUŠKE: Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne

Važno je zapamtiti da način na koji se jaja kuvaju može uticati na njihovu nutritivnu vrednost. Na primer, jaja kuvana sa puterom ili puterom mogu imati više zasićenih masti i kalorija nego jaja kuvana bez masti.

Takođe bi trebalo da uzmete u obzir druge izvore životinjskih proteina u vašoj ishrani i težite raznovrsnoj hrani da biste dobili sve hranljive materije koje su vam potrebne.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU