in

Razlozi zbog kojih je dobro konzumirati ove biljke, OSTAVIĆE VAS BEZ TEKSTA!

Osim što pridonosi mirisu jela, bosiljak je vrlo koristan i lekovit začin.

U mnogim religijama bosiljak važila za „svetu“ biljku i upravo će je monasi u 12. veku doneti na evropsko tlo. 

Gotovo da danas ne postoji jelo, a da jedan od glavnih začina nije bosiljak. Posebno se koristi u mediteranskoj kuhinji, gde se dodaje sosovima i prelivima namenjenim za testetine. Kulinari savetuju da se sušeni bosiljak zbog jačeg ukusa dodaje salatama i namazima.

Osim u kulinarstvu, bosiljak zauzima istaknuto mesto u farmaceutskoj industriji, fitoterapiji. 

Sveži listovi bosiljka mogu se koristiti kao obloge kod otečenih i bolnih zglobova.

Donosimo nekoliko razloga zbog kojih ga trebate redovno konzumirati.

Pročitajte još: Kako se pravilno orezuje BOSILJAK – Uz ove trikove, dobićete NAJBUJNIJI žbun! (VIDEO)

Stručnjaci preporučuju žvakanje bar 12 listova bosiljka dnevno jer, kako kažu, vitamini i antioksidanski koje sadrži značajno smanjuju stres.

Bosiljak rešava probleme upaljenog grla

Naziv potiče od grčke reči basilicum koja u prevodu znači kraljevski. U Indiji je predstavljala simbol dobrodošlice.Zapisi pokazuju da se biljka koristila i u Egiptu za religijske svrhe.

Osim toga, bosiljak može pomoći i ako imate upaljeno grlo. Potopite ga u čašu mlake vode i ostavite nekoliko sati, a zatim progrgljajte. Ukoliko ste prehlađeni – pomešajte lišće bosiljka s đumbirom i medom.

Bosiljak pomaže kod respiratornih infekcija

Ovo pomaže u lečenju respiratornih bolesti poput prehlade, gripe, bronhitisa, gripe… Osim toga, lišće bosiljka u kombinaciji s čajem pomaže u snižavanju visoke telesne temperature.

Konzumacija pridonosi zdravlju rada srca te smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga, jača bubrege i pomaže u borbi protiv bubrežnog kamenca.

Pročitajte još: Gajenje ZAČINSKOG BILJA: Kako da čuvamo nanu, bosiljak i peršun u kući?

Žvakanje bosiljka pomaže zubima

Ukoliko imate problema s usnim infekcijama – žvačite lišće bosiljka. Ovo će značajno smanjiti bol i infekciju. Pored toga, žvakanje lišča pomoći će u poboljšanju zdravlja desni i zubi.

Foto: Printskrin/ Jutjub/ Epic Gardening

Ukoliko želite prestati pušiti cigarete – žvačite lišće bosiljka. Posebno je učinkovit i u lečenju poremećaja u radu pluća, a sadrži i vitamin A koji ima pozitivan učinak na zdravlje očiju.

Bosiljak kao jak antioksidant

Pokazao se kao odličan prirodni lek protiv depresije, kašlja i glavobolje. Bosiljak je poznat po po svojim jakim antiupalnim i antioksidantnim svojstvima. Antioksidanti koji se nalaze u bosiljku štite telo od slobodnih radikala.

Oksidativni stres može izazvati mnoge bolesti, te je bosiljak odlično sredstvo za prevenciju istih. Antioksidanti sprečavaju i starenje ćelija. NJegovi listovi bogati su vitaminima A i C, a sadrže i ugljene hidrate.