in

Pruža osećaj sitosti i jača kardiovaskularni sistem: Sve prednosti KARI začina

Pruža osećaj sitosti i jača kardiovaskularni sistem: Sve prednosti KARI začina

Kari se pravi kao mešavina više sastojaka: kurkume, korijandera, bibera, kumina i čilija. Takođe, uobičajeni dodaci su i senf, crni biber, đumbir i sl.

Sastavni deo ovog začina je i kurkuma, koju sa razlogom nazivaju kraljicom začina.Ono što ovu biljku izdvaja od ostalih jeste širok spektar antioksidanasa, ali i antivirusna, antibakterijska, antimikotička, antimutagena, antiupalna i antikancerogena svojstva.

Postaje sve zastupljenija u kulinarstvu jer sadrži i proteine, vitamine C, E i K, bakar, kalcijum, kalijum, gvožđe i cink, niacin i vlakna.

Pročitajte još: Sve prednosti badema: Poznati kao hrana bogata hranljivim materijama

Crni biber pojačava apsorbovanje korisnih biljnih komponenti iz drugih lekovitih biljaka, a najbolji primer je kurkumin, jedinjenje kurkume koje joj daje izrazito narandžastu boju. Udruženi, kurkuma i biber daju fantastične efekte kod mršavljenja, topljenja masnih naslaga, snižavanja holesterola, ali i prevencije depresije.

Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma. Može poboljšati dejstvo antibiotika i cirkulaciju.

Kari kao mešavina zdravih začina, blagotvorno utiče na zdravlje srca, kostiju, ubija bakterije, čisti jetru od toksina, obiluje antioksidansima i može pomoći u ublažavanju bolova i upala.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU