in

Propoveda o onome što bi svi vernici trebalo da poštuju

Propoveda o onome što bi svi vernici trebalo da poštuju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Emilijana Ispovednika

Sveti Emilijan je bio kizički episkop i Hristov Ispovednik koji se zbog asketskog života udostojio arhijerejstva, ali je doživeo i mnoga stradanja za vreme cara Lava III Isavrijanca ikonoborca.

Primoravali su ga da se odrekne način aživota koji je odan Bogu, ali nisu uspevali da ga pokore, ostajao je nepokolebljiv i veran svojoj veri.

Zbog toga je pretrpeo mnogo muka od jeretika, proganjali su ga u vodili u tamnicu. On je to trpeo u nadi da će za ta stradanja dobiti večni mir.

Pročitajte još: Ko su pluviofili? Većina se raduje suncu, ali postoje i drugi tipovi ljudi

Beseda na današnji dan:

Ratovi među hrišćanskim narodima nisu isto što i ratovi među neznabošcima. Neznabošci su ratovali s ponosom, hrišćani ratuju sa stidom. Neznabožačke vere naselile su svoje nebo samo ratnicima, hrišćanska vera obećava nebo svetiteljima.

Kao što hrišćani ponavljaju, po slabosti, i druge neke grehe neznabožačke, tako ponavljaju i greh ratovanja. No Bog ispituje srca i zna, s kakvim nastrojenjem neznabošci greše, a s kakvim hrišćani.

Odricali su se Hrista fariseji, odrekao ga se i Petar. No fariseji su ga se odricali sa zlobom nepokajanom, a Petar ga se odrekao sa stidom, i opet ga priznao s pokajanjem.

Porčitajte još: KAKO SE PIŠE: Često čujemo “kafa za poneti”, ali evo zbog čega ovo nikako nije ispravno

No šta da kažemo, braćo, o mačevima i kopljima strasti, kojima ubijamo duše svoje i duše svojih bližnjih? O kad bi raskovali te mačeve u raonike, da duboko oremo duše i sejemo blagorodno seme mira Hristova u sebi!

I kad bi raskovali ta koplja u srpove, da žanjemo korov u dušama i spaljujemo! Tada bi se mir Hristov vodvorio u dušama sviju nas, kao što se vodvorio u dušama svetitelja. Ko bi onda i pomislio na rat protiv suseda, i naroda susednih?

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU