in

Pravoslavni vernici večeras ovo moraju uraditi ako imaju DECU U DOMU

Pravoslavni vernici večeras ovo moraju uraditi ako imaju DECU U DOMU

Pravoslavni vernici širom sveta sutra slave Svetog Nikolu, zaštitnika najvećeg broja porodica

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom sveta sutra slave Svetog Nikolu, jednog od najvećih svetaca u hrišćanskoj veri, zaštitnika putnika i siromašnih. Brojni običaji vezuju se za dan same slave i porodice čiji je ovo svetac zaštinik, međutim postoje i brojna verovanja za sve vernike.

Pročitajte još: Na BADNJI DAN presecite crni luk na 12 delova, a ujutru stiže BITNA VEST

Ukoliko imate decu u svomu domu, ostavite im poklone večeras je u srpskom narodu postoji verovanje da večeras sveti Nikola na belom konju obilazi svu decu i deli im poklone, svakome prema zaslugama. Poklon se stavlja u dečije cipele, koje se zbog toga večeras ostavljaju na prozoru.

Duh pomaganja i darivanja siromašnih bio je smisao i životno opredeljenje Svetog Nikole, pa i sutra treba darivati one koji nemaju i pomoći im, baš kao i decu, jer je Sveti Nikola voleo decu i brinuo o njima, pa ih je stalno darivao. Zato je tradicija da se darivaju orasi, lešnici, jabuke i slatkiši.

Pročitajte još: Danas je Tucindan: Veruje se da praznik potiče iz davnih vremena, a DVE STVARI bi posebno trebalo da ispoštujemo

Veruje se da će svako žensko dete rođeno dan uoči Nikoljdana imati veoma srećan brak.

Stari narodni običaj kaže da bi domaćini već danas morali da počnu sa pripremama za goste koje će dočekivati sutra. Postoji nepisano pravilo da domaćini mogu samo da pripremaju hranu, dok se drugi kućni poslovi ne smeju obavljati dan pre i dan nakon slave.

Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju

Sveti Nikola je i esnafska slava, on je zaštitnik lađara, splavara, ribara i vodeničara. Baš zato mornari na ovaj dan ne isplovljavaju, pa se ovo zove i ,,vodena slava”, a vjeruje se da ne treba započinjati ni putovanja.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU