in

Pas spava u vašem krevetu? Da li je ovo pozitivno ili negativno za vlasnike i kućne ljubimce?

Najnovija istraživanja pokazuju da i vi i vaš ljubimac imate koristi od zajedničkog spavanja.

Vrlo je pozitivno za životinje da spavaju sa njihovim vlasnicima, i to zato što ti kućni ljubimci obično imaju viši nivo poverenja i čvršću vezu s njima, prenosi CNN.

To je ujedno i velik iskaz poverenja s njihove strane. Osim toga, psi i mačke koji su čvršće povezani sa svojim vlasnicima imaju dodatne zdravstvene prednosti, uključujući povećanje neurotransmitera kao što su oksitocin i dopamin, odnosno hormona dobrog raspoloženja.

Spavanje s kućnim ljubimcem nekim ljudima pomaže kod zdravstvenih tegoba.

– LJudi koji boluju od depresije ili anksioznosti mogu imati koristi od toga da njihov ljubimac leži u krevetu jer je kućni ljubimac poput ‘velikog jastuka ili velikog ćebeta’ pa to udobno, umiljato, krzneno stvorenje može da smanji anksioznost – objašnjava stručnjakinja za spavanje doktorka Radž Daskupta, docentkinja kliničke medicine na Kek medicinskom fakultetu na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Pročitajte još: I mačka može da bude depresivna: Ovi znakovi to pokazuju

S druge strane, nekim vlasnicima kućnih ljubimaca savetuje se da ne spavaju s njima zbog “mikrobuđenja”, odnosno isprekidanog sna i češćih buđenja. Životinje se mogu okretati, lajati i na druge načine ometati san, a sve te aktivnosti mogu da dovedu do fragmentacije sna, upozoravaju stručnjaci. To može uzrokovati i dublje probleme jer ovi mini prekidi ometaju duboki san i uzrokuju oslobađanje hormona stresa kortizola.

Za one koji nisu sigurni kako bi spavanje s ljubimcima delovalo na kvalitet njihovog sna, stručnjaci preporučuju da pokušaju da spavaju s njima nekoliko noći zaredom. I dok su psi po pravilu mirniji tokom noći, mačke bi mogle da budu veći problem jer su “noćne životinje” i češće se pomeraju.