in

Ovo su najbolji TRIKOVI ZA ČIŠĆENJE NAKITA bilo koje vrste

U zavisnosti od čega je napravljen, nakit zahteva posebno čišćenje.

Kada je nakit u pitanju, različiti su stilovi, kao i materijali od kojih je našravljen.

Neko voli zlato, neko srebro, oni sa “dubljim džepom” imaju skupoceno drago kamenje, dok se u svakodnevnim prilikama bira nakit od cirkona.

Bilo da se nosi svakoga dana ili samo u specijalnim prilikama, nakit zahteva čišćenje koje se razlikuje u zavisnosti od materijala od kojeg je napravljen.

Pročitajte još: Pojavili su vam se osip i svrab: Možda ste alergični na nakit

Zlato je od svakog materijala najotpornije na vreme i retko kad izgubi sjaj i boju, ali i zlatan nakit skuplja prljavštinu kao i svaki drugi, i zato je potrebno da se s vremena na vreme temeljno očisti.

U plastični sud sipajte malo tople vode, dodajte par kapi blagog deterdženta i potopite nakit. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa ga istrljajte starom četkicom za zube, potom isperite i posušite čisitm peškirom.

Foto: Piksabej

Ako imate komad nakita prepun kamenčića ili cirkona, onda posebnu pažnju treba da posvetite njegovom čišćenju.

Prljavtšina se lako skuplja u prostoru između cirkona, i nikako ne smete da je ribate četkicom jer možete oštetiti kamenčiće ili ih čak pomeriti iz ležišta.

Umesto ribanja napravite rastvor tople vode i deterdženta i potopite nakit. Ostavite da odstoji 15 minuta pa isperite i posušite čistom mekanom krpom.

Foto: Piksabej

Biseri su najdelikatniji i najnežniji kamen, i zbog toga se ne preporučuje čišćenje kao kod ostalog nakita.

Nikako ne treba koristiti jako abrazivno sredstvo ili grube oštre materijale za čišćenje bisera, jer će oni skinuti njihov površinski sloj i sjaj, i izgrebati ih.

Umesto toga, mekanu krpu umočite u rastvor mlake vode i blagog deterdženta, pa ih tako prebrišite. Bisere nikako nemojte potapati u vodu.

Pročitajte još: Organizujte NAKIT kao profesionalac uz OVA tri saveta! (FOTO)​

Za razliku od zlata, srebro lako menja boju i tamni usled nošenje, pa je neophodno češće čišćenje i poliranje.

Najlakše je da srebrni nakit istrljate starom četkicom i pastom za zube.

S druge strane, drago kamenje je jako skupo i kako bi zadržalo svoj sjaj neophodno je redovno čistiti ga krpom i sredstvom za čišćenje prozora.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU