in

Ovih pet vrsta čajeva MORATE imati u kući, a evo i zbog čega

Čajevi od ovih biljaka su i te kako dobri za zdravlje.

Poznato je da su čajevi i te kako zdravi, ali čajevi od ovih biljaka predstavljaju pravu riznicu blagodeti za naš organizam.

Neki od njih su za jačanje imuniteta organizma, neki ublažavaju tegobe stomaka, a neki smiruju upalu grla, i zbog toga ovih pet čajeva treba imati u kući.

Pročitaj još: Zvuči nemoguće, ali je istinito: VRUĆ ČAJ tokom leta hladi bolje od SLADOLEDA

Ehinacea

Ehinacea je biljka čiji čaj jača imunitet jer efikasno deluje protiv virusa i bakterija. Lekovite materije ove biljke ehinakozid i arabinogalaktan stimulišu imunološki sistem da proizvodi više odbrambenih ćelija, koje blokiraju prodiranje upornih bakterija, kao što su streptokoke i stafilokoke.

Foto: Piksabej

Zeleni čaj

Redovnim konzumiranjem zelenog čaja ubrzava se metabolizam i podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, pa ga mogu piti osobe koje žele da smršaju.

Pročitajte još:

Majčina dušica

Lekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listu i cvetu, i to su eterična ulja timol i karvakrol, koji opuštaju mišiće i pomažu kod nesanice. Čaj od ove biljke blagotvorno utiče na organe za varenje, a koristi se i za lečenje disajnih puteva.

Zato što sadrži lako isparljive sastojke, čaj od majčine dušice treba kuvati u poklopljenoj posudi jer u suprotnom neće imati lekovita svojstva.

NANA

Ako vas muče stomačne tegobe, nadimanje i dijareja, skuvajte čaj od nane jer su brojna istraživanja pokazala da ova biljka umiruje creva i otklanja bol u stomaku.

Eterična ulja ovu biljku čine lekovitom i daju joj karakterističan miris. Pitoma nana ima jači miris od divlje i sadrži veće količine mentola – lekovite materije koja blagotvorno deluje na probavu.

Foto: Piksabej

ŽALFIJA

Sam latinski naziv ove biljke “Salvia officinalis” govori o njenim blagodetima (officinalis na latinskom znači “lekovit”).

Listovi ove biljke sadrže mirisno eterično ulje koje je njen glavni lekoviti sastojak.

Žalfija se upotrebljava za ispiranje usta i grla, kao i protiv infekcija desni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU