in

Ove namirnice su mnogo zdravije kada se skuvaju

Pojedine namirnice iako volimo da jedemo sveže, svoje zdrave sastojke daju tek nakon kuvanja

Postoje namirnice koje je bolje jesti sveže, ali isto tako ima i onih koje su mnogo zdravije kada ih skuvate, a među njima su:

Pročitajte još: Pogrešno ste mislili: Mleko je odlično za holesterol, ali samo u OVOJ količini

Paradajz

Paradajz u sebi sadrži hemijsku komponentu koja se zove likopen, a koja se smatra antioksidansom. Kuvanje paradajza s maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, a zbog toga nutricionisti preporučuju da od paradajza pripremite sos zatesteninu ribu ili piletinu.

Šargarepa

Kuhvanje šargarepe zvuči pomalo nepotrebno budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuvanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više karotenoida i vitamina C. Karotenoid pomaže u zaštiti tela od slobodnih radikala, koji je odličan za vaše zdravlje. Šargarepu možete i ispeći, ali i preliti sa malo meda i javorovog sirupa.

Kupus

Kupus je bogat hranjivim vrednostima kako god ga konzumiramo, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj gvožđa. Iako kupus sadrži istu količinu kalcijuma sirov i kuvan, kako biste povećali količinu kalcijuma koje vaše telo stvarno apsorbuje, možete da ga koristiti s ostalim namirnicama koje su bogate kalcijumom. Na primer, možete napraviti picu s rikota sirom i prekriti je sa malo kupusa.

Breskve

Breskve tokom procesa konzervacije se kuvaju, što u potpunosti izvlači njihove hranjive vrednosti. U konzerviranoj varijanti vitamin C se sačuva i do 2 godine dok u frižideru ili na kuhinjskom šanku s vremenom gubi svoju snagu. Takođe, breskve iz konzerve sadrže i do 10 puta više folne kiseline, čiji nedostatak u organizmu može dovesti do anemije.

Spanać

Sirov spanać sadrži veće količine folne kiseline, vitamina C, B2 i B3 i kalijuma od kuvanog spanaća. Međutim, kada se skuva, sadrži veće količine vitamina A, E i B1, proteina, vlakana, cinka, kalcijiuma i gvožđa.

Pročitajte još: TREŠNJE: Činjenice koje niste znali o ovom ukusnom voću

Pečurke

Kuvanjem pečurki  oslobađa se njihov puni hranjivi potencijal – pojačavaju se antioksidansi i dvostruko se povećava količina hranjivih stvari kao što su vlakna, vitamin D, vitamin C, kalijum, gvožđe i folna kiselina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU