in

Od mosta na suvom do legenarnih “Prijatelja”

Ukoliko razmišljate o izletu do Zrenjanina ne propustite ova mesta.

Zrenjanin je grad duboke tradicije, jer se prve vesti o Bečkereku spominju još u 14. veku. Međutim, danas je to grad prepun suprotnosti. U šetačkoj zoni možete videti prelepe zgrade u stilu secesije, ali i socijalističke zgrade. Ovo je odlično mesto za izlet, naročito kada se održava neka manifestacija.

Pročitajte još: Ne čekajte pare od agencija u januaru: Italija i Grčka DEKRETOM produžile rok za vraćanje novca!

Trg Slobode

Na Trgu Slobode nalazi se čuveni spomenik kralju Petru čije je ime grad nosio.

Zrenjaninci su zadržali naziv po komunisti, nisu vratili u Petrograd.

Međutim, na referendumu Zrenjaninci nisu hteli da vrate ime u Petrovgrad, već su zadržali uspomenu na komunistu Žarka Zrenjanina koji je poreklom iz Izbišta kod Deliblatske peščare. Trg je nekada bio popločan žutim ciglama, a sada je kompletno renoviran, a od žutih cigala ostali su samo ukrasi.

Pročitajte još: Ovo mesto u Srbiji je sveto i ISPUNJAVA ŽELJE: A razlog zašto su manastiri u njemu MALI je PRELEP I NEVEROVATAN! (FOTO)

Parking na Žitnom trgu i urbana legenda o Ajfelovoj ćupriji

Na ulazu u centar nalazi se Žitni trg i tu je najbolje parkirati auto. Odatle se Novim pešačkim mostom stiže do centra. Tu je bila  “Ajfelova ćuprija”, nekadašnji simbol Zrenjanina, podignuta 1904. godine. Ajfelova ćuprija je demontirana 1969. godine, zbog regulisanja Begeja. Od isečenog gvozdenog mosta ostao je sačuvan nekoliko ukrasa.

Stari deo grada

Kralj Petar i Gradska kuća

Iza spomenika se nalazi Gradska kuća, levo su Narodno pozorište “Toša Jovanović”  i muzej, hotel i galerija. Sa desne je katedrala Svetog Jovana Nepomuka.

Gradska kuća je od 1816. centar Banata

Gradska kuća je prelepo barokno zdanje iz 1816. godine i danas je administrativno sedište Banata.

Izložba fotografija Brajana Rašića

Legendarni fotograf najvećih muzičkih zvezda Brajan Rašić doveo je “Rolingstounse”, Dejvida Bouvija, Madonu, Ledi Gagu i ostale rokere u Zrenjanin. Izložba je u Savremenoj galeriji i požurite!

Pročitajte još: Ušli smo u NAJJEZIVIJU zgradu Srbije i ŠOKIRANI smo onim što smo VIDELI (FOTO/VIDEO)

Narodni muzej i Uroš Predić

Odmah proed Savremene galerije nalazi se Narodni muzej u koji se ne plaća ulaz, a obavezno ga treba posetiti. Pored lepe zbirke istorije grada, posebnu pažnju treba obratiti na legate i zbirku slika Uroša Predića. Čuveni slikar je iz Orlovata, a pored portreta kralja Aleksandra i Petra, mogu se videti i njegov otoman, polica sa knjigama, radni sto. Tu je i Predićev čuveni portret Mihaila Pupina koji je, takođe, poreklom iz okoline – iz Idvora.

Sportska soba u Narodnom muzeju.

U muzeju je jedna soba posvećena sportistima iz ovog kraja.

SLike Uroša Predića u Narodnom muzeju Foto: A. M.

Most bez reke

Kada se od Trga Slobode krene ka Begeju i Malom mostu iz 1904. godine, nižu se lepe zgrade. Begej je u Zrenjaninu 1985. godine “presečen” i čini tri jezera. Zbog toga je Viseći pešački most iz 1952. godine ostao na suvom i prava je turistička atrakcija. Nažalost, zatvoren je za turiste.

Pročitajte još: Kineski turisti našli “jin i jang” u Šumadiji: Hoće da vide Moravu, a u muzeju ostavljaju čudne poruke (FOTO)

Viseći pešački most Foto: A. M.

Pročitajte još: Ne možete na more ove godine? PET mesta u Srbiji čija popularnost je EKSPLODIRALA, destinacije za koje se GRABE i STRANCI!

Kultna serija “Prijatelji” i “Centra perk”

Ako ne znate gde da popijete kafu – idite u “Central perk”. Verovali ili ne, ali u Zrenjaninu se nalazi centrala kultne serije “Prijatelji” u Srbiji!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU