in

Od čega zavisi ROK TRAJANJA i do kada je bezbedno da ih upotrebite

Evo do kada ih morate upotrebiti.

Rok trajanja jaja zavisi od nekoliko faktora – koliko su sveža, kako su tretirana i na kojem mestu ih čuvate, a najvažnije je pitanje gde ste ih kupili.

Kupovina svežih jaja od lokalnog, porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili malog proizvođača svakako je najbolja opcija, zato što su vam tada najveće šanse da zaista dobijete sveža jaja.

Pročitajte još: Žumance ili belance: Šta je ZDRAVIJE, a šta može da izazove PROBLEME?

Naime, neoprana jaja koja se donesu direktno iz kokošinjca mogu da stoje van frižidera i do 4 nedelje pre nego što ih konzumirate.

Za ovako dugotrajan rok zaslužan je površinski zaštitni sloj koji se zove kutikula, i služi kao prirodna barijera za bakterije. Sastoji se uglavnom od proteina i fosfora.

Greška je ako “prljava” jaja pokušavamo da operemo pre nego što ih odložimo, jer im na taj način uništavamo ovaj tanak, ali izuzetno moćan zaštitni sloj, stoga uvek birajte neoprana jaja kada ih kupujete direktno od proizvođača.

Ukoliko jaja kupujete u prodavnici, savetujemo vam da uvek kupujete ona koja se čuvaju u frižideru, jer su jaja iz prodavnice već prošla kroz postupak pranja.

Pošto pranje jaja uništava prirodnu kutikulu, ona moraju da se ohlade kako bi se sprečio ulazak bakterija.

Pre nego što ih kupite, otvorite pakovanje kako biste proverili da li su ljuske cele, odnosno da nisu negde napukle, i čim dođete kući smestite ih u frižider, na temperaturi do 4 stepena.

Ovako čuvana jaja, svoj kvalitet će zadržati do tri nedelje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU