in

O tome kako je postao episkop i danas se priča

O tome kako je postao episkop i danas se priča

Otac mu je bio carski namesnik Galije i Španije, ali neznabožac, a majka hrišćanka.

Prema predanju dok je još bio u kolevci, na njega se spustio roj pčela. I još kao dete pružao je ruku i govorio proročki: “Celujte, jer ću i ja biti episkop”.

Po smrti oca car ga postavi za namesnika Ligurijske oblasti, u kojoj je Mediolan bio glavni grad. Kada je preminuo episkop tog grada, došlo je do velike rasprave među pravoslavnim i jereticima arijevcima oko izbora novog episkopa. Amvrosije je prema dužnosti ušao u crkvu da održava red. U tom trenutku neko dete je uzviknulo: “Amvrosije – episkop!”

Pročitajte još: Kako se pravilno gasi SLAVSKA SVEĆA? Prema narodnim verovanjima, smer KRETANJA DIMA MOŽE može biti dobar ili loš nagoveštaj

Detetov uzvik je narod shvatio kao glas Božji i, nasuprot volji Amvrosijevoj, izabraše jednoglasno njega za episkopa. Amvrosije se krsti i kroz nedelju dana prođe sve prethodne činove i postao episkop. Kao episkop, Amvrosije je utvrdio pravoslavnu veru, potisnuo jeretike, ukrasio crkve, proširio veru među neznabošcima, napisao mnoge poučne knjige i služio primerom pravog hrišćanina.

Izobličio je caricu Justinu kao jeretkinju, Maksima tiranina i ubicu prokleo, caru Teodosiju zabranio pristup u hram sve dok nije pokajao svoj greh. Preminuo je mirno na Uskrs 397. godine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU