in

Nekada uzgajani za lov i čuvanje stada, danas mnogima omiljeni ljubimci

Nekada uzgajani za lov i čuvanje stada, danas mnogima omiljeni ljubimci

Postoji toliko mnogo različitih rasa pasa da bi se moglo slobodno reći da svaka osoba na svetu može sebi da pronađe zahvaljujući tome savršenog ljubimca

Dok će nekima od njih zaštitni znak biti njihova kratka i oštra dlaka, drugi će biti prepoznatljivi po svojim klempavim ušima, pegama po krznu ili kratkom repu. Među svima njima posebnu kategoriju čine rase sa plavim očima.

Ovi psi su i te kako primetni u grupi drugih pasa i neretko ih svrstavaju u kategoriju „kraljevskih“ mada ni jedna od njih nema dodirnih tačaka sa životom na dvoru. Ali, shvatljivo je zašto je to tako, ako se osvrnemo na koncept plave krvi.

Sibirski haski

Prva rasa na koju ćete sigurno pomisliti kada se pomenu psi plavih očiju je sibirski haski. Ovi zadivljujući psi imaju legendarne, ledeno-plave oči koje odražavaju tundru njihove rodne zemlje. Takođe, oni mogu imati i smeđe oči ili im one mogu biti različite boje. Sibirski haski je rasa koja je uzgajana za vuču tereta uz pomoć pseće zaprege, zbog čega su oni idealan izbor za porodice koje vole da budu aktivne.

Pročitajte još: Psi na snegu i ledu: Zaštitite im šape od oštećenja i smrzavanja

Australijski ovčar

Australijski ovčar je vrlo razigran i dobroćudan pas koji voli društvo ljudi. Ova rasa najčešće ima smeđe ili plave oči za šta je zadužen merle gen. On stvara na krznu pasa šarene mrlje ili pege i utiče na to da pas ima impresivne svetloplave oči. Odgajan da čuva stada ovaj pas je pun energije i verno će slediti svog vlasnika u svim njegovim avanturama.

Foto: Shutterstock

Vajmarski ptičar

Ova neobična rasa je poznata po svom elegantnom, srebrno-sivom krznu i vrlo ljupkom karakteru. Iako na prvi pogled ovaj pas ne ostavlja takav utisak, on je zaista velika maza. NJegove oči su najčešće boje ćilibara ili plave poput vedrog neba. U oba slučaja one mu pristaju savršeno uz njegovu zadivljujući boju dlake. Tokom 1800-ih su uzgajani u Nemačkoj za lov, a danas su popularni kao vrlo privrženi ljubimci.

Pročitajte još: Kako razgovarati sa vašom MAČKOM, a da vas ona razume? Evo detaljnog uputstva

Danska doga

Nežni divovi, kako ljudi obično zovu danske doge, takođe mogu da imaju predivne plave oči. Svojim elegantnim stasom i neponovljivom nijansom očiju ovaj pas zaista skreće pažnju na sebe gde god da se pojavi. Većina štenaca ove rase se rađa sa plavim očima, ali one najčešće menjaju boju i postaju smeđu kako ono raste. Međutim, tu dolazimo do merle gena koji ako je umešan, psu ostaju plave oči do kraja života.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU