in

Možete je iskoristiti na PET načina

Možete je iskoristiti na PET načina

Ako ste ljubitelj kiselih krastavaca, verovatno ste se pitali šta uraditi kada završite s teglom i morate odlučiti šta ćete učiniti sa ostatkom soka. Iako je mnogima prva pomisao da ga prospu – postoji mnogo načina za ponovno korišćenje ove tečnosti.

Možda ćete se iznenaditi da sok od kiselih krastavaca ima neke prilično zanimljive zdravstvene prednosti, što je razlog više da ga još bolje iskoristite.

Voda od kiselih krastavaca može se iskoristiti za pravljenje umaka, marinada, a neretko se preporučuje samostalno ispijanje ove tečnosti zbog brojnih dobrobiti po organizam.

Komponente soka od krastavaca pomažu u balansiranju šećera u krvi, poboljšanju nivoa holesterola i regulisanju visokog krvnog pritiska. Takođe, ako je vaš sok od kiselih krastavaca fermentisan, a ne konzervisan, dobijate dodatne prednosti.

Ako ponovo koristite sok od kiselih krastavaca kupljen u prodavnici, velike su šanse da će trajati duže od domaćeg soka od kiselih krastavaca, zbog konzervansa komercijalnog kvaliteta.

Kiselo povrće

Ostatak soka od slanih kiselih krastavaca savršen je za pravljenje novih kiselih krastavaca ili drugog ukiseljenog povrća. Isecite krastavce i drugo povrće po želji – dodajte ih u teglu i budite kreativni.

Ovo je sjajan način da iskoristite dodatne komade povrća iz drugih jela, kao što je salata. Ali nemojte dodavati dodatnu tečnost, jer će to poremetiti kiselost i slanost, što utiče i na ukus i na sposobnost kiseljenja.

Zamena za sirće

Samo nekoliko kašika aromatične tečnosti od kiselih krastavaca može različite recepte brzo učiniti ukusnijim. Koristite ostatak soka od kiselih krastavaca umesto (ili kao dodatak) sirćetu i soli u receptima za krompir salatu ili druga jela po želji.

Pročitajte još: Zapalite list LOVORA u svom domu i iznenadićete se POZITIVNIM EFEKTIMA po sve ukućane

Marinada za meso

Većina marinada za omekšavanje mesa sadrži ključne sastojke poput sirćeta i soli. Dodavanje namirnica poput belog luka, soli, bibera pa čak i malo šećera poboljšava ukus i krajnji rezultat. Kako sok od kiselih krastavaca može biti zamena za sirće, istovremeno može poslužiti kao sastojak u marinadi.

Kokteli

Dodajte kašiku ili dve ostatka soka od kiselih krastavaca u željeni koktel za “slani udarac” i sigurno drugačiji ukus od onog na koji ste navikli.

Sos za pomfrit

Napravite sopstveni sos za pomfrit (ali i druga jela) ovako: 2 kašike majoneza, 1 kašika kečapa, 1/2 kašičice belog luka u prahu i 1 kašika soka od kiselih krastavaca. Dobro promešajte i uživajte.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU