in

KROMPIR prešišao sve ostale zdrave namirnice!

Postoji razlog zašto svi odmah pomislimo na vitamin C kada razmišljamo o načinima za jačanje imunološkog zdravlja.

Pročitajte još: Tri UKUSNA i ZDRAVA začina koja uvek treba da imate pri ruci! (FOTO)

Vitamin C

„Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi koji deluje kao antioksidans koji stabilizuje slobodne radikale, pomažući tako u sprečavanju ćelijskih oštećenja“, objašnjava nutricionista Kara Harbstrit. 

Krompir je najbolji izvor vitamina, ukoliko uporedite broj hranljivih sastojaka i vitamina koje sadrži sa cenom i pristupačnošću tokom cele godine.

“Pokazalo se da vitamin C pomaže u podršci i jačanju imunološkog sistema tela. Takođe pojačava sposobnost vašeg tela da proizvodi kolagen, koji je glavna komponenta mišićnog tkiva. Kolagen podržava apsorpciju gvožđa, istovremeno pomažući u zaceljivanju rana i održavanju zdravlja desni “.

Kad smo bili deca, naši roditelji su obično posezali za citrusnim voćem ili sokom kada su razmatrali hranu bogatu vitaminom C i bili su u pravu (pomorandže su, na primer, odličan izvor vitamina C).

Krompir kao izvor vitamina

U poslednjih nekoliko godina, znanje o hrani i vitaminu C se povećalo i na listi namirnica bogatih vitaminom C se tako našla i jedna neočekivana namirnica – krompir.

Krompir, osim vitamina C, pruža mnoge druge hranljive sastojke i blagodati kada ga jedemo. 

„Istraživanja sugerišu da je krompir jedno od povrća koje nudi najviše hranljivih sastojaka ukoliko se uporedi sa cenom (zajedno sa šargarepom), uključujući kalijum, vlakna, proteine, vitamine C i E, kalcijum, gvožđe i magnezijum“, kaže Harbstrit.

Krompir je hrana sa jednim od najviših nivoa kalijuma, pružajući 15 procenata dnevne vrednosti po porciji. Pored toga, imaju 7 procenata dnevne vrednosti dijetetskih vlakana po porciji.

„Ako želite da pojačate sadržaj vlakana u svojoj svakodnevnoj ishrani, krompir je jedan od najboljih izvora vlakana“, dodaje ona.

Foto: Piksabej

Krompir srednje veličine sadrži 30 procenata preporučene dnevne vrednosti vitamina C, što je 27 miligrama vitamina C. To je više od sadržaja vitamina C u jednom srednjem paradajzu (27 procenata preporučene dnevne vrednosti).

„Skloni smo da ih smatramo ugljenim hidratima ili skrobom i zbog toga ih ograničeno koristimo u ishrani, ali krompiri su neverovatno hranljivi.“

Podjednako bitno, možete tokom cele godine pronaći svež krompir po povoljnoj ceni ili uživati u njegovim prehrambenim prednostima u smrznutim ili dehidriranim oblicima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU