in

Koliko dugo MESO sme da stoji u ZAMRZIVAČU?

Mnoge domaćice nisu sigurne koliko dugo meso sme da bude zamrznuto.

Mnoge domaćice ukoliko kupljeno meso ne potroše odmah, one ga zamrznu. Međutim, postavlja se pitanje koliko dugo zamrznuto meso sme da stoji, a da bude bezbedno za pripremu?

Važno je znati da nema svaki komad mesa isti rok trajanja, a koliko dugo meso sme da bude zamrznuto zavisi i od vrste mesa.

Pročitajte još: Profesionalni kuvari otkrili tajnu: Zašto u MLEVENO MESO treba staviti SODU BIKARBONU?

Piletina i ćuretina

Celi pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od 9 meseci, dok iznutrice ne bi smele stajati zamrznute duže od 3-4 meseca.

Govedina, teletina i jagnjetina

Kada je reč o svežem goveđem, telećem ili jagnjećem mesu, ono može trajati i nekoliko meseci. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 meseci dok kotletima je rok trajana kraći zbog kostiju – od 4 do 6 meseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri i dvanaest meseci.

Svinjetina

Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu iseckate na kockice i smrznete, tako može stajati 4-6 meseci, a pečena svinjetina 4-12 meseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli i šunke može biti u zamrzivaču samo jedan ili dva meseca.

Mleveno meso

Nevezano o kojoj vrsti mevenog sirovog mesa se radi, ne bi trebalo držati ga u zamrzivaču duže od 3 ili 4 meseca.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU