in

Kako se vernici pripremaju za ovu svetu tajnu

Kako se vernici pripremaju za ovu svetu tajnu

Pravila za pričešće na Vaskrs i druge velike praznike odnose se na post i molitvu

Pričešće je jedna od svetih hrišćanskih tajni, a obavlja se na svetoj liturgiji. Najvažnijim momentom tokom ove službe u crkvi se smatra osvećenje hleba i vina koje vrši sveštenik. Ovim se, prema verovanju, oni pretvaraju u telo i krv Isusa Hrista.

Primanje pričešća je način da se vernici sjedine sa Hristom, a mogu mu pristupiti svi koji se za pričest pripreme. Priprema su post i molitva koji čiste dušu, a pre primanja pričesti sveštenik ispovedi vernike.  U svakoj parohiji se uredi kad je ispovest – da li posle večernje službe prethodnog dana ili pre same liturgije istog dana.

U stara vremena, bio je običaj da se vernici pričešćuju svake nedelje, a danas se smatra da je važno pričestiti se najmanje četiri puta godišnje. Uz Božić i Vaskrs, pričest se prima i posle  Gospojinskog i Apostolskog posta.

Vernici primaju pričest i na Krstovdan i Usekovanje, a ko želi može da se pričesti i svake nedelje na liturgiji. 

Posebno pitanje odnosi se na žene u menstrualnom ciklusu, a merodavnim se smatra mišljenje patrijarha Pavla. On je pisao da tada žena može da ide u crkvu, kao i da celiva ikone, ali da ne bi trebalo da se pričešćuje. 

Sve eventualne nedoumice, kao i pitanja razrešenja od posta, vernici treba da provere sa svojim sveštenikom.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU