in

Kako se pravilno gasi SLAVSKA SVEĆA? Prema narodnim verovanjima, smer KRETANJA DIMA MOŽE može biti dobar ili loš nagoveštaj

Kako se pravilno gasi SLAVSKA SVEĆA? Prema narodnim verovanjima, smer KRETANJA DIMA MOŽE može biti dobar ili loš nagoveštaj

Period slava uveliko traje u Srbiji, a ovog ponedeljka 19. decembra obeležava se jedna od najvećih – Sveti Nikola. U našem narodu postoji izreka da je pola države slavi, a druga polovina ide na slavu.

Neki je slave u krugu porodice, drugi okupe  prijatelje i članove šire familije. Ipak, kako god da je obeleže, svi se pridržavaju osnovnih religijskih pravila, a to je da se za slavu mora imati osveštano žito, kolač i sveća. Običaj je da domaćin slave sveću pali pre početka ručka i ona je upaljena tokom celog dana, sve do ponoći. Red je da se u tim trenucima domaćin prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kafenu kašičicu vina i nju izlije uz fitilj sveće koja gori. Vino polako ugasi sveću.

Pročitajte još: Da li znate zbog čega se SVETI NIKOLA smatra najvećim zaštitnikom?

Nakon gašenja i prolaska slave, sveća se odlaže na neko drugo svečano mesto u kući, gde stoji do sledeće godine i pali se prilikom zajedničkih kućnih molitvi. Tu sveću možete koristiti kad dođe sveštenik da osvešta dom i vodicu pred Vaskrs. Poželjno je da se do naredne slave ona iskoristi u potpunosti, ali u slučaju da preostane i ne izgori do kraja, onda se odnosi u crkvu i zapali pre liturgije. Reč je o pravilu koje se retko poštuje, pre svega jer malo ljudi za njega znaju.

Prema verovanima na našim prostorima, ili kako bi neki rekli starim srpskim običajima, dim ugašene slavske sveće može tumačiti određene prilike u kući. Ako dim ide pravo u vis, dobar je znak, a ako krivuda, može se očekivati bolest ili kod članova domaćinstva ili kod stoke. 

Slavku sveću možete dekorisati papirnim ukrasima za svećnjake koje možete kupiti u crkvenim radnjama. Iako tako sveća deluje svečanije, obratite pažnju da plamen ili topli vosak ne zahvate papirnu dekoraciju.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU