in

Kako je poznati Srbin primio Blagodatni oganj, na svečanoj ceremoniji u Jerusalimu (VIDEO)

Kako je poznati Srbin primio Blagodatni oganj, na svečanoj ceremoniji u Jerusalimu (VIDEO)

SVAKE godine na Veliku subotu u Jerusalimu se pali nestvoreni oganj, kao čudo Božije

Blagodatni oganj je sišao u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg. Patrijarh Jerusalimski Teofil Treći je izašao iz Kuvuklije, u kojoj se molio za snishodljivost ognja, i podelio ga ljudima u hramu.

Svečanoj ceremoniji danas je prisustvovao znatno manji broj ljudi, jer je izraelska policija, kao što je i bilo najavljeno, smanjila broj vernika kojima je danas, na Veliku subotu, bilo dozvoljeno prisustvo.

Prema navodima izraelske policije, broj vernika ove godine sveden je svega na 1.800 ljudi. 

Poređenja radi, prethodnih godina broj osoba koji je mogao da prisustvuje ceremoniji iznosio je 10.000. Nove mere, kako je rečeno, donete su zbog bezbednosti pravoslavaca, kao i muslimana i Jevreja koji tog dana proslavljaju svoje praznike.

I ranije je bilo “pravo čudo” ući u crkvu u Jerusalimu na Veliku subotu, a ovoga puta je taj podvig bio kudikamo teži.

Koliko je teško prisustvovati silasku Blagodatnog ognja svedoči i pevač Nikola Rokvić, koji je lani bio na tom svetom mestu. On je snimak od prošle godine podelio i ove na Instagramu, i još jednom napomenuo da je “čudo kako je uopšte prisustvovao” tom događaju. 


– Silazak Blagodatnog ognja u Jerusalimu na svaku Veliku subotu! Molitvom pravoslavnog patrijarha svake godine na Veliku subotu se spusti Blagodatni oganj, koji par minuta nema osobinu obične vatre i ne peče… Velika blagodat i radost! Veličanstven događaj kom sam prisustvovao prošle godine… Čudesno je bilo kako smo u opšte i uspeli da uđemo u crkvu… Drugom prilikom ću vam ispričati taj događaj!!! RADUJMO SE!!!

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU