in

Kako da se pred nepoznatim ljudima predstavite u najboljem svetlu?

Kako da se pred nepoznatim ljudima predstavite u najboljem svetlu?

Tokom sezone slava i praznika, bićete okruženi sa puno ljudi. Da biste razvili socijalnu inteligenciju, nije vam potreban čarobni štapić!

Nekada je način na koji se predstavimo, ono što će presuditi da dobijemo posao, izađemo na drugi sastanak

sa nekim ko nam se sviđa, ili dobijemo poziv za novo druženje. A šta je sa trenucima kada se osećamo nervozno, jer bi nam puno značilo da ostavimo dobar utisak- kao na primer prilikom upoznavanja partnerove/ partnerkine familije?

Socijalna inteligencija, ili sposobnost da budemo dopadljivi i šarmantni, otvoriće nam mnoga vrata.

Istina, neko se rodio sa urođenom sposobnošću da bude spontan, i da ume sa ljudima, a neko pak može ovu osobinu da razvije. Emocionalno- socijalna inteligencija, ili sposobnost da uspostavljate uzajamne odnose, da prepoznate kako se drugi osećaju jako je važna.

Pročitajte još: Često lomite ili gubite stvari u kući? Razlog može biti negativna ENERGIJA koja je zavladala u vašem domu – pogledajte kako da je oterate

Na taj način se grade odnosi, a ovo je i najisplativiji oblik inteligencije koji možete imati, a on se može razviti.

Predstavljamo vam par smernica i veština, koje će vam pomoći da se pred nepoznatim ljudima predstavite u

zanimljivom svetlu.

1. Pamtite imena

Naučite da slušate, pored toga što ćete razmišljati šta ćete reći. LJudi vole kada im neko upamti ime, tako se osećaju uvaženo, i poštovano od strane sagovornika. Ako pomislite i sami, koliko vam je prijatnije kada vas drugi oslovljavaju imenom. Upamtivši nečije ime, odajete utisak da je osoba dovoljno bitna da joj upamtite ime. Ukoliko vam ovo ne ide od ruke, pokušajte da napravite asocijaciju u glavi, da povežete ime sa nekim koga već poznajete.

2. Osmeh

Svako voli da vidi prijateljski nasmejano lice, koje vam ide u susret. Osmehujte se iskreno, jer osim toga što ćete izgledati lepše, delovaćete prijemčivije i lakše za uspostavljanje komunikacije. LJudi vole da su u društvu vedrih ljudi.

3. Naučite da ćaskate

Započnite razgovor neutralnim opštim temama, na koje svako može da se nadoveže i ponudi svoje mišljenje. Isto tako, možete slušati prvo o čemu se govori u društvu, pa ubaciti i svoj imput ili šalu shodno temi. Ćaskanje  se obično svodi na neutralne teme, a ono je dobro za razliku od dubljih tema, jer ne ostavlja prostora za suprotstavljanje i moguću raspravu. Ukoliko bi do toga došlo, uvek je najbolje da se prvi povučete, jer ne želite da ostavite loš utisak, u toj situaciji je ”ćutanje zlata vredno”. Korisno bi bilo da imate par anegdota, ili tema u koje se razumete, čisto da ne biste morali da smišljate šta da kažete. Ovo možete vežbati sa prijateljima ili porodicom, a oni će vam reći kako vaše priče deluju- i da li su dovoljno zanimljive i duhovite.

Pročitajte još: Psiholozi objašnjavaju: Zašto nismo zadovoljni selfijem?

 

4. Pažnja je najveći oblik laskanja

Pokazivanje iskrene zaintersovanosti za sagovornika, sposobnost aktivnog slušanja šta neko ima da kaže, ostaviće veoma prijatan utisak. Slušajte sa pažnjom, nadovezujte se na temu i postavljajte pitanja, ali bez prekidanja sagovornika. Jako je bitno da budete kulturni, i ne prekidate nekoga u izlaganju. Pitanja ne treba da budu provokativna, niti da zadiru u nečiju intimu. Pokušajte sa pitanjima tipa:  ” Kako vam se dopada zabava? Da li imate hobi? Da li više volite crno ili belo vino?” Ali, ako osoba već govori nešto o sbei, nadovežite se na to sa potpitanjem: ” Bavite se slikarstvom. To je veoma zanimljivo. Koju temu naviše volite da slikate?”

5. Našalite se na svoj račun

Ukusnom šalom na svoj račun bićete drugima simpatični, delovaćete nonšalantno i rasterećeno, a pred takvom osobom i ostali će želeti da se opuste i otvore.

6. Naučite da uputite i primite kompliment

To činite prirodno, nikako napadno i usiljeno. Odaberite pravi trenutak, pa pohvalite neki mali detalj na garderobi ili frizuru, nečije kulinarske sposobnosti ili smisao za humor. Bitno je samo da to stvarno mislite, jer se neiskrenost oseti. Takođe, sa osmehom zahvalnosti prihvatite kompliment upućen vama.

 

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU