in

Kako da pomognete stidljivom detetu: Tri koraka do samopouzdanja

Kako da pomognete stidljivom detetu: Tri koraka do samopouzdanja

Sećate li se mališana koji se na treninzima fudbala ili plesa kriju iza svojih majki dok one pokušavaju da ih navedu da se pridruže ostalima?

Šta je sa decom koja su na rođendanskim žurkama sedela po strani dok su svi ostali plesali? Evo jedne tužne istine: mnoga od njih su i danas takva. Neka su se još više povukla u svoj svet u koji ne puštaju nikog.

Možda ste kao dete i sami bili stidljivi, ali to svakako nije nešto što želite svojoj deci. Stidljiva deca su takva prvenstveno jer se brinu da će im se drugi smejati ako ne budu dovoljno dobra u nečem, iako u većini slučajeva za tim nema stvarnog razloga.

Predstavite detetu nove stvari kao nešto pozitivno

Isprobavanje novih stvari može da bude zastrašujuće za neke mališane. Međutim, to ne mora da bude tako ako ih detetu predstavite kao nešto pozitivno. Možete mu otkriti da je i vama trebalo neko vreme da postanete dobri u nečem što vam sada ide lako od ruke. Pitajte ga šta je to što je oduvek htelo da proba, ali se plašilo, što možete zajedno da isprobate. Kažite mu da jedna promašen go ili izgubljena utakmica ne znače poraz do kraja života, već da otvaraju vrata novim prilikama.

Pročitajte još: Žena je u trećoj godini sina dala na usvajanje: SEDAM GODINA kasnije iznenadila se kada je saznala šta se sa njim dogodilo

Pravite male korake

Nije moguće „natovariti“ samopouzdanje na svoja leđa preko noći. Možda ćete poželeti da svoje dete pogurate na teren za fudbal i otrčite do tribina, ali to je pogrešan pristup. Samopouzdanje je potrebno izgraditi, a to je nešto što ne može da se ubrza. Vaše dete mora biti dovoljno sigurno u sebe da bi se nečemu prepustilo. Možda će vašem mališanu biti lakše ako njegov brat ili najbolji drugar istrče sa njim na teren. Deca obično sa mnogo više želje učestvuju u nečem ako kraj sebe imaju nekog poznatog.

Ohrabrite dete da se druži sa drugom decom

Kao što smo već istakli, prijateljstva su ona koja pomažu deci da se otvore ka svetu koji ga okružuju. Dobri prijatelji mogu pomoći vašem stidljivom mališanu da bude odvažniji i spremniji za isprobavanje novih stvari. Jednostavnim pozivom od strane drugara da im se pridruži u igri, dete može zaboraviti na osećaj stida i zaista uživati. Kao roditelj vi možete doprineti tome tako što ćete pozivati češće drugare vašeg deteta na druženje i razgovarati s njim na temu prijateljstva.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU