in

Jedini koji je izabran kasnije, nakon Judine izdaje

Jedini koji je izabran kasnije, nakon Judine izdaje

Sveti apostol Matija naziva se još i trinaestim apostolom. Bio je izabran da zameni Judu Iskariotskog posle izdaje Hrista i samoubistva.

Matija je bio jedini od apostola koga Isus nije izravno pozvao i izabrao. NJega je kockom odabrala prva zajednica da popuni prazno mesto koje je ostalo nakon Judine izdaje. Nakon toga u Svetom pismu se više ne pominje, a prema crkvenoj tradiciji propovedao je Jevanđelje po Judeji i Etiopiji.

Pročitajte još: Staro slovensko ime nastalo od dve moćne reči: Sve češći izbor roditelja

Smatra se da je bio rodom iz Vitlejema, a učio se kod svetog Simeona Bogoprimca u Jerusalimu. Kada je Gospod izašao na propoved o carstvu Božjem, tad se i Matija pridružio onima koji su voleli Gospoda. Na početku je bio u Sedamdeset manjih Hristovih učenika, ali pošto je po Vaskrsenju Gospoda, mesto Jude izdajnika bilo upražnjeno, apostoli su kockom izabrali Matiju za jednog od dvanaest velikih apostola.

Tokom propovedi vere pretrpeo je velike muke radi Hrista. Pošto je bio u tamnici, Gospod mu se javio i oslobodio ga je. Kasnije se vratio u Judeju, gde je optužen i izveden na sud pred prvosveštenika Anana. Anan ga je osudio na smrt, pa su ga izveli i ubili kamenjem.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU