in

IZNENAĐUJUĆE KORISTI od redovne šetnje, posebno kada je napolju hladno!

IZNENAĐUJUĆE KORISTI od redovne šetnje, posebno kada je napolju hladno!

Svaki korak je zlata vredan! Šetnja povoljno deluje na ceo organizam, i zato nakon što se lepo najeli, sačekali da probavni sistem krene da obavlja svoje i malo predahnuli, umesto da legnete- uposlite svoje noge. Stručnjaci tvrde da ovaj vid rekreacije za 27% poboljšava kvalitet života.

Lagano hodanje je najlakši i najbezbedniji put do dobrog zdravlja tela i duha. Telo se relaksira, misli se harmonizuju, vrši se razmena materija, a pored blagog umora vraća se izgubljena snaga.

Dr. Saša Plećević, ukazuje na nekoliko glavnih dobrobiti hodanja:

– Ono aktivira ceo naš lokomotorni sistem, blagotvorno deluje na zglobove, tetive, ligamente, kosti, pokreće svaki mišić u našem telu. Kada je haldno, ima i efekat više, zato što zagreva organizam.

Pročitajte još: Zapalite list LOVORA u svom domu i iznenadićete se POZITIVNIM EFEKTIMA po sve ukućane

Evo još par dobrih strana šetnje:

Ubrzava cirkulaciju: Brzi hod naročito povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, na srce i krvne sudove. Hodanje jača odbrambeni sistem organizma, i ubrzava cirkulaciju. Najbolje je pratiti tempo koji prija vašem organizmu, a šetnja je jedna od nezaobilaznih preporuka za ljude sa povećanim nivoom šećera u krvi i gojazne osobe.

Foto: Shutterstock

Ublažava depresiju: Šetnja blagotvorno deluje na sve, a naročito na osobe sklone depresiji i neraspoloženju, što je učestalije zimi nego leti. Razlog tome je manjak sunca. Pozitivno utiče na psihu jer smanjuje nivo stresa, anksioznosti, zbog čega je njen učinak u prevenciji simptoma depresije i njihovoj terapiji ogroman, kažu stručnjaci.

Pročitajte još: Koliko koraka dnevno vam je potrebno da smršate U PETOJ DECENIJI ŽIVOTA?

Jača pluća: Svaka šetnja je korisna, bila ona od 5 minuta, lagana ili brza, ali najdelotvornija je ona brzim korakom od pola sata. Brzim korakom- znači da se za vreme šetnje oseti malo oštriji dah i ubrzani puls, toliko

da se tokom šetnje ne može normalno razgovarati, ovo se povoljno odražava na zdravlje pluća.

Sagoreva kalorije: Šetnja je pravi sagorevač kalorija, ako niste od onih koji vole da posećuju teretane ili da se izlažu prevelikom fizičkom naporu. Sat vremena hoda može da istopi i do 350 kalorija. Međutim, da bi se to desilo, pre šetnje treba izbegavati jaku hranu, slatkiše i testo.

Podiže imunitet: Ako ste potpuno fizički neaktivni, povećavate rizik od bakterijskih i virusnih infekcija, kao što i preterano fizičko aktiviranje može da šteti imunitetu. Optimalna je umerena aktivnost, a u jednom istraživanju pokazalo se da su ljudi koji koji su šetali 45minuta dnevno, imali upola manju prehlada od grupe koja nije bila fizički aktivna. Takođe, prva grupa je imala i bolju krvnu sliku, jer su imali više ćelija koje ubijaju viruse i bakterije.

Tri važna saveta šetačima

–  Ako tokom šetnje osetite da ne možete da dišete, kao da će srce da vam iskoči, odmah stanite. Ukoliko pritom osećate i bolove u glavi ili grudima, valjalo bi da se javite lekaru. 

– Osobe koje imaju zdravstvenih tegoba, treba da se posavetuju sa svojim lekarom o tome koliko treba da pešače.

– Stopala spuštajte na zemlju od pete ka prstima, koraci neka vam budu kratki i laki, a po mogućstvu i brzi.

 

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU