in

Izazivaju ozbiljne probleme ukoliko napravite grešku

Savremeni način života i mnogobrojne obaveze ne ostavljaju dovoljno vremena za svakodnevno spremanje ručka, pa često isti obrok ostavimo za naredni dan. Ipak, nisu sve namirnice pogodne za podgrevanje jer mogu postati toksične.

Pročitajte još: Kako je nastao MAJONEZ? Omiljeni umak mnogih ima dugu tradiciju

Pirinač

Podgrejani pirinač, ukoliko se ne čuva na pravi način, može izazvati dijareju ili povraćanje. Ako se čuva na sobnoj temperaturi, u njemu se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije.

Zato bi skuvani pirinač trebalo čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi. Bezbedan je za upotrebu ako se odmah podgreje i pojede.

Krompir

Ako se kuvani krompir čuva na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da se već pripremljeni krompir čuva u frižideru. Trebalo bi ga podgrejati u mikrotalasnoj ili na ringli.

Luk, celer i cvekla

Ove namirnice su čest sastojak u supama i čorbama. Ipak, ako se podgrevaju, mogu da otpuštaju toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Naročito je opasno ako se podgrevaju više puta, tako da bi najbolje bilo da se zagreje samo ona količinu koja će se sigurno pojesti.

Jaja

Bilo da su kuvana, pržena ili pečena, jaja nikako ne bi smela da se podgrevaju. S obzirom da su bogata proteinima, podgrevanje može izmeniti njihovu strukturu i izazvati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.

Piletina

Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako se konzumira podgrejana, može izazvati bolove u stomaku, dijareju ili povraćanje.

Neophodno je piletinu dobro prokuvati, odnosno, zagrejati dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Najbolje rešenje je da se pojede hladna u salati ili sendviču.

Ulja i masnoće

Mnoga ulja oksiduju vrlo brzo, kao što su ulje od lešnika, oraha, ulje od koštica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuvanje ili prženje, stvoriće se opasne trans masti.

Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.

Pročitajte još: Koja je razlika između TOPLE I HLADNE KAFE? Koju birate?

Pečurke

Proteini u pečurkama menjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrevaju i zbog toga mogu biti vrlo opasne. Nije preporučljivo ni čuvanje pečuraka na sobnoj temperaturi jer mogu ispustiti toksine ukoliko se ne čuvaju na suvom i hladnom mestu, kako je preporučeno. Najbolje bi bilo da se pečurke konzumiraju odmah po pripremi i da se ne čuvaju duže od jednog dana u frižideru.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU