in

Danas su Letnje duhovske zadušnice, a na groblje OBAVEZNO ponesite jednu stvar

Pravoslavni hrišćani današnji dan posvećuju umrlim precima i posećuju grobove, pale sveće i služe pomene.

Pravoslavni hrišćani danas slave Letnje (duhovske) zadušnice, koje su uvek u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha). Osim odlaska na groblje običaj je i da se milostinja razdeli prosjacima.

Pročitajte još: Par je ostario 70 godina u samo pet minuta (VIDEO)

Na Zadušnice se obavezno ide na groblje

U Crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova iz četvrtog veka: “Pomozite pokojnima i pominjite ih”.

Vernici na Zadušnice upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života. Zadušnice se uvek obeležavaju u subotu, obavezno se odlazi na groblje i organizuju se bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Pogača, žito i vino

Običaj je u narodu da se o zadušnicama, kao i o parastosima, iznose jela. Hrana se deli sirotinji i svima koji se tu zateknu za pokoj duše umrloga.

Pročitajte još: Dobitnik je Nobelove nagrade, jedna ulicu u Beogradu nosi naziv po njemu, a preminuo je na današnji dan

Na groblje se nosi hrana

Pored hrane obično se nosi i pogača, ali i žito, vino i obavezno sveća.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje letnje i zimske ili Mitrovske, kao i prolećne zadušnice, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta. Postoje i Miholjske ili jesenje zadušnice.

Pročitajte još: LJudi rođeni u ovom mesecu su najdugovečniji: Evo zašto!

Na Zadušnice gradska preduzeća uvek mole sugrađane da na groblje idu prevozom, a ne kolima. Uprave velikih grobalja organizuju i prevoz unutar groblja za starije osobe i decu.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU